От Архива: Преди 59 години на днешната дата е създаден Смолянски окръг

На 23 януари 1959 г. е създаден Смолянски окръг. Днес се навършват 59 г. от това събитие, припомнят от смолянския архив. С Указ №30 от 22 януари 1959 г. на Президиума на Народното събрание е назначен временен изпълнителен комитет на Смолянски.окръг. Новото административно деление е официално обявено на 23 януари 1959 г. В състава на Временния ИК влизат Никола Палагачев - председател; Запрян Ташев, Юсеин Коджахасанов, Райчо Даскалов и Цвятко Цветков – зам.председатели; Илия Станчев – секретар и членове: Атанас Кълбов, Димитър Спилков и Костадин Балабанов. Създаването на Смолянски окръг е от изключително значение за развитието на този край от Родопите, както и за обединението на трите селища Устово, Райково и Смолян в единен град. Съхранените в архива документи показват, че то става в една доста сложна, напрегната и неспокойна обстановка. А както всяко историческо събитие, то също има своята предистория. През второто полугодие на 1958 г. обстановката в Смолян сериозно се нажежава от слухове, че се готви ново административно деление и съдбата на Среднородопието е застрашена. Местното ръководство взема превантивни мерки и изпраща делегация от 3-ма души, в която влизат: Емин Афузов – народен представител на Смолянска околия, Мехмедали Кадиров – член на бюрото на ОК на БКП, Димитър Спилков – представител на БЗНС. Нейната задача е да запознае ръководителите на държавата с искането за създаване на самостоятелен Смолянски окръг. Три дни пратениците обикалят институциите и най-влиятелните лица, изтъкват мотивите за това – отдалечеността на селищата по южната граница, състоянието на пътищата, което затруднява придвижването и т.н. За съжаление обаче, въпреки солидната аргументация, делегацията никъде не среща разбиране. Управляващите считат, че в Смолян определено няма условия за създаване на самостоятелен окръг и трябва да се включи към Асеновградски окръг, който възнамерявали да създадат. Това не отчайва местните ръководители и те повеждат една мощна кампания с писма и телеграми от гражданството за обособяване на окръга. По този повод идват партийни ръководители от Пловдив и осъждат тези действия. Дори наказват местните ръководители като подстрекатели на тези действия. Наказани са: Ангел Каишев – първи секретар на ОК на БКП, Атанас Тодоров, Мехмедали Кадиров, Стефан Маджаров – секретари. През септември 1958 г. идва решението за закриване на Смолянска околия. В града остават да работят само градските институции, но те продължават битката. Васил Андреев – първи секретар на ГК на БКП и Тодор Кавгазов – като председател на ГНС. И така до последните декемврийски дни на 1958 г., когато една сутрин щастливият глас на Георги Василев – член на групата за борба с трудностите по създаването на Смолянски окръг, донася радостната вест по телефона от София с думите: Честит окръг!

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  На
  Найденов
  0 0
  21:28, 14 фев 2021
  То и досега е така само че един от тях помогна много на също така на така наречени комунисти да ограбят на хората движимо и недвижимо имущество в смолянска околия.Що се отнася ,че едва ли не са сежертвали,то рано или късно никой няма да позволи 2 окръга на разстояние от 20 километра.Истината е че в тези времена се е управлявала от малоумни селски тарикати Българската политика.

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини