Общинският съвет прие програма за намаляване на фини прахови частици

Общинска програма за намаляване нивата на фини прахови частици и достигане на утвърдени норми за качество на атмосферния въздух на община Смолян прие на заседание Общинският съвет. По тази точка от дневния ред имаше дискусия и въпроси от страна на съветници за качеството на атмосферния въздух в Смолян. Постави се въпроса за почистването на улиците в града след опесъчаването и третирането на настилките през зимата. Възможно ли е и след извършване на ремонтите по втория воден цикъл да се осъществи частично асфалтиране, за да се намали запрашаването. Беше посочено, че през зимните месеци Смолян е в червената зона за замърсен въздух, което е нездравословно.
В отговор на поставените въпроси зам.-кметът инж.Мариана Цекова посочи, че фините прахови частици не са само от горивата, които ползват хората за отопление, а са многокомпонентни. Тя подчерта, че се осъществява контрол на пътноподдържащите фирми и припомни, че централните улици в града се третират с химия, а не с пясък, за да се намали замърсяването. В момента в града кипи строителство и докато не се завърши всеки етап от него няма как да се намалят фините прахови частици, каза още инж.Цекова. Написани са няколко предписания на изпълнителите. Зам.-кметът поясни още, че не е възможно ежедневно миене на улиците, защото минусовите температури не го позволяват.
В Програмата детайлно са разгледани възможните източници и относителния дял към повишаване на ФПЧ 10, коментира съветничката Екатерина Гаджева, която е и директор на РИОСВ –Смолян. Тя посочи, че в годишен аспект от 3-4 години стойностите на фини прахови частици в Смолян са далеч под нормата, а стойностите са им високи само през зимата. Пясъкът не е източник на фини прахови частици, той е в категорията общ пясък. Гаджева обясни, че според законодателството миенето на улиците се прави при средно-денонощно устойчиво задържане на температурите над 10 градуса.
Програмата съдържа всички възможни мерки, взаимствани от най-добрия опит в страната.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини