Мая Манолова предлага въвеждането на избирателен район "Чужбина"

Председателят на Гражданска платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова е изпратила до правната комисия на парламента законодателно предложение за промени в Изборния кодекс. Тя предлага Закон за изменение и допълнение на кодекса, с който се цели въвеждането на 32-ри МИР в чужбина. Това съобщи Манолова на пресконференция в пресклуба на БТА в Шумен.

Законопроектът дава възможност и за увеличаване на броя на секциите във Великобритания, които след Брекзит, с настоящата правна уредба, са само 35. В становище към него от "Изправи се.БГ" подчертават, че подкрепят въвеждане на видеонаблюдение или видеозаснемане на броенето на бюлетините, на гласуване по пощата, както и въвеждане на район "Чужбина" и създаване на условия за разкриване на повече избирателни секции извън страната. Със законопроекта се предлага при избори за народни представители да се създаде 32-ри многомандатен избирателен район в чужбина, за да може избирателите там да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не само за партии и коалиции, бе съобщено на пресконференцията.

С Отровното трио, "Демократична България" и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" се обединяваме за общи усилия за опазване на изборите, за наблюдение на изборния процес и за организиране на паралелно броене, отбеляза Манолова. Тя е категорична, че ще настоява за пакт за почтеност на социолозите, да излязат с имената си, а не през медиите, с които са сключили непублични договори.

Мерките, които предприема правителството в здравната и икономическата сфера са неадекватни, ако сравняваме с другите европейски държави. Няма отговор защо България беше първа по смъртността от коронавирус в края на 2020 г. Пълен провал е и да са ваксинирани едва 35 хил. души у нас, каза още Манолова.

По-късно днес тя откри офис на "Изправи се.БГ" в град Нови пазар.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини