Управляващите прехвърлиха топката на ЦИК да определи как ще се гласува

По време на извънредна епидемична обстановка ЦИК трябва да изработи правила за организацията на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на членовете на избирателни комисии. Срокът предвиден за изработване на тези правила е не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

ЦИК трябва да организира изборния процес по начин, който да не лиши нито един гражданин от избирателно право и да позволи избирателите да гласуват в условията на епидемичната обстановка, включително поставените под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето. Това да стане чрез подвижни избирателни кутии или в отделни секции, извън посочените в Изборния кодекс.

Това решиха управляващите, като приеха на първо четене промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение с които трябва да се осигури на право на глас на карантинираните. "За" законопроекта гласуваха 128 народни представители, "против"-45 (БСП) и "въздържали се" - 9, с което той бе приет. С промените, внесени от ГЕРБ и “Обединени патриоти” се дава възможност на лицата под карантина да гласуват чрез подвижни избирателни кутии.

По-рано днес говорителят на ЦИК Димитър Димитров каза, че комисията няма да пише правилата, а ще очаква протокола за това какви санитарни мерки ще има при гласуване трябва да бъде изработен от здравните власти, а комисията само ще ги утвърди. Той каза още, че е получено уверение, че това ще бъде променено от парламента преди второ четене.

Не така обаче мислеха управляващите.

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че ЦИК трябва да предприеме всички действия, за да гарантира избор, който да е съобразен с противоепидемичните мерки. "ЦИК е органът, който се занимава цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това, да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори при възможните нормални условия в състояние на извънредна епидемична обстановка".

Депутатът от БСП Филип Попов каза, че управляващите създават хаос, като внасят несвойствени задължения в Централната избирателна комисия. "Няма как да се спазват изискванията на Изборния кодекс. Няма как да се спази представителността и от Централната избирателна комисия, и парламентарната при толкова партии в Народното събрание с трима представители. Отново ще има парламентарни сили, които няма да бъдат представени в тези секции. Как тези, които са карантинирани, ще докажат, че са карантинирани - в списъците, които РЗИ-тата водят просто са описани едни имена", каза Попов.

От ДПС подкрепиха управляващите при гласуване, като стана ясно, че те държат текстовете да бъдат прецизирани. "Ние смятаме, че са необходими тези мерки и тяхното място е в този законопроект. От друга страна не може да не се съобразим и с опасенията, изразени и от колегите от БСП, и становището в Централната избирателна комисия. Затова заявихме, че ще внесем наши предложения. Искам да поздравя вносителите, които вече няколко пъти заявиха, че ще бъдат прецизирани и съобразени определени текстове", каза Хамид Хамид.

Това, че промените в изборните правила се правят чрез закона за извънредното положение, а не чрез Изборния кодекс, предизвика критики от страна на БСП. “При колизия между Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и Изборния кодекс кой ще се приложи”, попита Крум Зарков. "Истината е, че с този закон вие не правите абсолютно нищо. Проблемите остават след него същите, каквито са били преди него”, каза Зарков, защото със законовите промени реално не се създават правила.

БСП лъже обществото, че иска висока избирателна активност, а в същото време иска да ограничи хората под карантина да гласуват, отговори на опозицията Христо Гаджев (ГЕРБ). "Разбрах, че БСП няма да подкрепи. Мисля, че е единствената партия, която няма да подкрепи мерките. Доколкото вчера прочетох внесения от БСП проект за промяна на Изборния кодекс, не видях как решават въпроса с гласуването на карантинираните. Може би БСП лъже обществото, че иска висока избирателна активност, а в същото време иска да ограничи хората под карантина да гласуват", каза още Гаджев.

Той припомни, че през пролетта, когато правителството взимаше първите мерки за ограничение на вируса, политици от БСП “буквално до септември отказваха да признаят, че има пандемия”.

Гаджев обясни защо предложенията на ГЕРБ за изборите са в Закона за извънредното положение. "Много ще се радвам, ако здравната обстановка се нормализира в България до март месец, но не съм видял някоя държава в Европа и в развития свят, която да казва, че обстановката ще се нормализира поне до края на годината. Съмнявам се, че ще отпадне дотогава", допълни Христо Гаджев.

Той изрази надежда с напредването на ваксините и с мерките, които се вземат нещата да се подобрят, така че да не се налага цяла година да има мерки. "Но по време на изборите със сигурност ще има", коментира депутатът от ГЕРБ.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини