UBS предупреди клиентите си за срив на биткойн до $0

Стратезите на една от най-големите банки в света – швейцарската UBS – отправиха предупреждение към начинаещите инвеститори, които залагат на криптовалути, че трябва да бъдат внимателни с вложенията си в дигитални пари.

Вие все още може да загубите всичките си пари“, пише в бележка до клиентите си банката, цитирана от Bloomberg.

Между регулаторните заплахи и идеите на централните банки за създаването на дигитални валути няма нищо, което в крайна сметка да спре унищожаването на големи цифрови валути като биткойн, обясняват стратезите от UBS Global Wealth Management.

Според швейцарските специалисти цените на криптовалутите може да се повишат в близко бъдеще, но индустрията е изправена пред екзистенциални рискове в дългосрочен план.

По наше мнение има твърде малък шанс да бъде спрян сривът в цената на дадена криптовалута до нулата, ако бъде пусната по-добре проектирана версия или ако регулаторните промени задушат настроенията“, заявиха автори, включително Майкъл Болигер, главен инвестиционен директор за развиващите се глобални пазари.

„Netscape и Myspace са примери за мрежови приложения, които се радват на широка популярност, но в крайна сметка изчезват“, пишат стратезите в отговор на нарастващия интерес на клиентите.

С поевтиняването на биткойн до 36 000 долара в понеделник, волатилният клас активи предизвиква дебат сред най-големите мениджъри на пари в света.

В краткосрочен план цените на криптовалутата може да се покачат отново, задвижвани от инерцията на пазара, институционалното приемане и ограниченото предлагане. Но в дългосрочен план пазарът рискува регулаторна намеса, казаха от UBS, позовавайки се на решението на Великобритания да забрани продажбите на определени криптодеривативни продукти на инвеститори на дребно.

Други инвеститори очакват амбициозни ценови върхове на биткойн, заявявайки, че е предопределено да продължи да нараства, тъй като все повече институционални инвеститори продават своите златни притежания в полза на цифровата валута, за да диверсифицират портфейлите си.

Пример са стратезите на JPMorgan Chase & Co., които очакват един биткойн, може да достигне 146 000 долара в дългосрочен план. Според тях обаче в краткосрочен план криптовалутата може да бъде засегната от „изселване“ на инвеститори, ако цената ѝ не достигне отново психологическата граница от 40 000 долара.

Източник: economic.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини