Меркел заговори за затваряне на границата заради коронавируса

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че правителството ѝ може да обмисли ограничаване на влизането в страната, ако останалите европейски държави (само съседите на страната са 9) не реагират за спиране разпространението на коронавируса, особено на новия силно заразен щам.

"Можем да направим каквото поискаме, но няма да успеем, ако останалите не работят успоредно. Трябва да сме сигурни, че всички около нас правят същото. В противен случай ща трябва да обмислим мерки като ограничаване на влизането в страната", каза тя пред журналисти. Думите ѝ цитира "Ройтерс" два дни преди видеоконферентното заседане на националните лидери от ЕС, посветено на пандемята и ваксинирането.

Меркел говори след заседание на федералното правителство с лидерите на 16-те провинции, на което беше договорено поредно удължаване на затварянето на повечето магазини и училища до 14 февруари.

"Ако имахме ситуация като в Лндон, нямаше повече да говорим за училищата, а за линейки и препълнени болници", допълни канцлерът по повод въпросите за несъгласието на мнозина с продължаващото затваряне на учебните заведения. Броят на новите заразени намалява през последните дни, натискът на интензивните отделения малко отслабна, но вирусолози предупреждават, че мутации на COVID-19 могат бързо да обърнат тази тенденция.

  • задължително трябва да се носят специални - и доста по-скъпи - медицински FFP2 маски (известни още като KN95, N95 или P2) а не обикновените памучни текстилни маски в обществения транспорт и магазините;
  • фирмите трябва да намерят начин служтелите им да работят дистанционно до 15 март, където това е възможно;
  • до края април се удължава защитата на закъсали фирми от изпадане в несъстоятелност;
  • ще се подобри помощта за ударените компании и признаването на загуби на търговците от блокиран сезони продажби, например на ски оборудване и зимни якета.

В следващите 7 дни Германия ще се опита да намали заразените до под 50 на 100 000 души. В момента този показател е 132.

Затваряне на граници от Германия би имало силен ефект върху трафика в Европа, заради централното разположение на страната, през която минават много връзки между различните части на ЕС.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини