Ресторантьорите дават срок до края на седмицата за решение в тяхна полза

Ресторантьорите и собствениците на заведения настояват от 1 февруари да им бъде официално позволено да работят. Предложението на здравните власти е поетапно отваряне - от 18 февруари за дневните заведения, ресторантите и сладкарниците, а нощните заведение и дискотеките от 1 март.

На продължила няколко часа среща в Министерство на здравеопазването съгласие не е постигнато, стана ясно от представителите на бранша. Ако не получим решение до края на седмицата, което да е в наша полза, следващия понеделник ще отговорим с решение, заяви Ричард Алибегов пред журналисти.

Здравният министър Костадин Ангелов не е положително настроен по отношение на исканията заведенията да отворят, стана ясно по-рано днес. Той заяви, че за да има хора, които да ходят в заведенията, те трябва да са живи и здрави. Премиерът Борисов пък заяви, че и да има разхлабване на мерки от 1 февруари, това е с условието, че затягане може да има във всеки един момент.

Ресторантьорите не приемат и ограничението, предложено от МЗ, за работно време до 22.30 часа и настояват за 23.30 часа. Иначе ресторантьорите са готови да спазват всички мерки за безопасност с отстояние и дезинфекция, които са им предписани от здравните власти.

До този момент има 30 случая на заразяване в заведения, да са двойно повече - да са 60 от началото на епидемията у нас, това с нищо не оправдава мерките, които са ни наложени. Алибегов припомни, че реално дискотеките са затворени от една година, а в момента останалите заведения са затворени за втори път. Алибегов настоя, че пред пролетта заведенията са затворили и "не са казали и гък". Затова сега трябва да им бъде върнат жеста.

В обясненията на здравните власти той е чул преди всичко аргументи за отварянето на училищата и особено за 7-ми и 12-ти клас.

Министър Красимир Вълчев си има доводи, ние и нашия министър (министърът на туризма Мариана Николова) си имаме наши доводи, посочи Алибегов. Той обаче отрече да има противопоставяне на сектори - в министерството се водили разговори, тъй като и "ресторантьорите са родители, а и лекарите също ходят по заведения".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    Дамян
    2 -2
    19:00, 19 яну 2021
    Значи дават една седмица, за да има решение в тяхна полза.Бива си ги ресторантьорите. Съгласни ли сте , или да. А кой да им каже, че са твърде много на брой.
  • 2
    Гр
    ГРАЖДАНИН
    0 0
    08:23, 20 яну 2021
    Този орангутан ричард с това име да не казвам какъв е. Какъв улптимятум бе паляча. Ти против държавата ли ще призоваваш към неизпълнение и бунт. Какво прави прокуратурата а не го подведе под отговорност.пак ли ще се съобразявате с конюктурни гимнастики. Правеха ресторанти и хотели със съмнителни снредстева на поразия а сега народа ще им дава компенсации и т.н. Да фалират.така е по света.
Последни новини