Топлото начало на януари доведе за зимуване у нас розов пеликан

    Високите температури тази зима и топлото начало дори на януари объркаха пернатите и доведоха до факти, като този видове птици, за които е типично да са по това време на годината в Африка, да бъдат регистрирани да зимуват у нас.

    Розов пеликан и голяма черноглава чайка са бисерчетата в короната при среднозимното преброяване на хасковския екип- Стойчо Стойчев от Българското дружество на птиците и Владимир Трифонов от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

    Наблюдението се проведе между 14-ти и 17-ти януари за 45-ти път. Преброяването на зимуващите водолюбиви птици върви в международен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата.

    Целта му е да се направи оценка и анализ за състоянието на популациите на водолюбивите птици, както и мониторинг на  на местата, където те зимуват.

    Преброяването се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.

    В района на Хасково в обходите на влажните зони се включиха доброволци и експерти, групирани в екипи.

    Регистрацията при наблюденията вече е дигитализирана и видените птици се въвеждат още на терен през мобилни устройства в  системата SmartBirds. Предстоят обаче анализите, които ще дадат отговор на въпроса повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са основните заплахи за тях.

    На територията, контролирана от РИОСВ- Хасково, среднозимно преброяване на птиците е извършено по реките Арда и Марица, и язовирите Гарваново, Доситеево, Ивайловград, Изворово, Кърджали, Нановица, Орешец, Смирненци, Студен кладенец, Тракиец и Левка.

    Орнитологът Стойчо Стойчев и екологът Владимир Трифонов са направили наблюдението си по яз.Розов кладенец край Гълъбово.

    „Като цяло са регистрирани при това преброяване по-малък брой птици в сравнение с предходни години, което е очаквано предвид това, че зимата досега беше топла. Но за сметка на по-малката численост, като видове наблюдавахме голямо разнообразие, в това число и редки птици“, обобщи Стойчо Стойчев.

    Обичайно на мястото, на което той е работил в екип-яз.Розов кладенец, са регистрирани голям брой зимуващи патици. Със съекипника си Владимир Трифонов са имали късмет и са наблюдавали там голямата черноглава чайка, която се вижда рядко в България и още по-рядко във вътрешността на страната. Този вид обикновено гнезди в Украйна и Русия.

    Във връзка с топлата зима, колегите им в страната са регистрирали малко гъски, които по това време на годината обикновено зимуват при нас, разяснява Стойчев.

    „В Добруджа по принцип по това време на годината се събира едва ли не цялата популация от гъски, а тази година ги няма. Червеногушата гъска, която по традиция зимува в Добруджа, сега е някъде на север. И това определено е свързано с климатичните промени. През последните години регистрираме последователно как птиците реагират на тях. И зимните им нощувки се променят.

    Така наред с къдроглавите пеликани, които традиционно зимуват у нас, тази година наблюдавахме с Владимир Трифонов розов пеликан, който по принцип зимува в Африка. По Тракия и Бурсгаско колегите са наблюдавали и бели щъркели.“

    Друго интересно наблюдение  в страната е възстановяването на популация на един считан за почти изчезнал у нас вид птица-морския орел. „Колегите са го намерили в пловдивско. Той е най-големият вид орел, срещащ се в България. Описан е и на язовир Тракиец“.

    В района на Тракия експерт по опазването на хищните птици от БДЗП Димитър Демерджиев е открил и ново гнездо на морски орел. С него известните за момента двойки в района на Тракия са вече около 16. Така Тракия се превръща в едно от най-важните места за гнездене на морския орел след река Дунав и Черноморското крайбрежие, коментират от БДЗП.

    По време на мониторинга на водолюбивите птици има описано и нетипично наблюдение на активна блатна костенурка на минусова температура на въздуха в плитчините на язовира до с.Старосел. „Вероятно топлото нетипично време в началото на януари е събудило доста влечуги, след което рязкото застудяване е заварило животните на открито“, смятат еколозите.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Лю
      Любопитко
      1 0
      09:15, 19 яну 2021
      Много интересно, като гледам захлаждането дано всичко с птиците да е нормално тази зима :)
    Последни новини