Съветник на Байдън предлага спиране на "Северен поток-2" и на санкциите срещу него

Съветникът на новоизбрания президент на САЩ Джоузеф Байдън, консултирал го по външнополитическите въпроси по време на предизборната кампания, предложи да бъде спряно не само строителството на газопровода "Северен поток-2", но и действието на американските санкции срещу проекта, за да се уредят разногласията между Вашингтон и ЕС, предаде ТАСС.

Европейците трябва да прекратят строителството на "Северен поток-2", а американците - санкциите, казва съветникът Никълъс Бърнс. Според него това би дало на новата администрация на САЩ възможността да говори поверително и спокойно с германското правителство и други участващи (в проекта) страни", твърди Бърнс в интервю за днешния брой на германския в. "Ханделсблат".

"Северен поток-2" предвижда две линии с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Към момента газопроводът е изграден на 94 процента. Строежът му бе прекратен през декември 2019 година, след като швейцарската компания Олсийс (Allseas) спря полагането на тръби заради възможни американски санкции. Година по-късно обаче, на 11 декември 2020 година, работата бе възобновена с руския кораб "Фортуна".

По-рано тази седмица Ройтерс, позовавайки се на източници, съобщи, че Държавният департамент на САЩ този месец е предупредил европейските компании, помагащи за изпълнението на "Северен поток-2", за риск да им бъдат наложени санкции, тъй като оттеглящата се администрация на Доналд Тръмп подготвяла заключителен кръг от наказателни мерки срещу проекта, припомня ТАСС.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини