Кой ще почисти огромното плаващо сметище, образувало се след наводненията

Плаващо сметище във водите на р. Искър се образува след наводненията край Своге преди три дни. Пластмасови бутилки, отпадъци и електроуреди плуват в реката.

От вчера различни институции в държавата започнаха действия за решаване на този проблем. Зам.-кметът на община Своге Илия Богданов разказа, че през вчерашния ден на оглед са дошли представители на РИОСВ, на Басейнова дирекция, които са съставили съответните протоколи и предписания. На първо място по важност е да се не допуска изпускането на боклука по поречието на Искър, както и да се предприемат действия за изчистването.

Комисия на областния управител е съставила протокол. Днес ще има среща при областния управител с представители на всички институции, които имат отношение.

Представител на ВЕЦ-Своге обясни, че няма констатирано нарушение на техните задължения. Този боклук не е тяхно задължение, категоричен беше той. Днес се очаква решение за това кой да отстрани боклука, така че да не се навреди на реката.

В студиото на "Денят започва" областният управител на София-област Илиан Тодоров заяви, че почистването по първоначални сметки ще струва между 200 и 220 000 лева. Вероятно ще бъде за сметка на държавата. По негово мнение проблемът е и в обществото, и в институциите. Все пак уточни, че не става въпрос за колективна безотговорност. Според Тодоров е необходимо и финансиране.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Как кой?
    1 0
    12:58, 15 яну 2021
    Има закон за водите, където пише, че реките и ангажиментите по почистването им са на държавата!
    Какво се правят на ощипани?
Последни новини