Извънредно положение в девет общини в Сърбия заради наводненията

Девет общини в Сърбия обявиха извънредно положение във връзка с наводненията, предизвикани от обилните снеговалежи, съобщи ТАСС.

Както съобщи националната телевизия на Сърбия РТС, извънредно положение е въведено в градовете Ниш, Вране, Димитровград, а също в общините Лесковац, Долевац, Боник, Власотинац, Владичин-Хан и Гаджин-Хан.

Представителят на Сектора за извънредни ситуации Влада Племич заяви че 10 680 домакинства са останали без електричество. Тежкият мокър сняг събори електрически стълбове. Нaводненията са предизвикани от обилния снеговалеж на 8-9 януари и последвалите след това силни дъждове. От наводнените населени места спасителни екипи са евакуирали 34 души. Сложна е ситуацията в южния град Ниш, където наводненията предизвикаха замърсяване на водоизточниците. Във връзка с това властите решиха изцяло да изключат града от водоснабдяване.

В същото време, според специалистите, в повечето общини водата е започнала да спада и да се връща в речните корита. Заради снеговалежите е затруднено автомобилното движение.

Властите съобщиха, че основните магистрали са проходими за транспорт, но в градовете, където има снежна покривка на пътищата от 50 до 70 см, ситуацията продължава да е тежка.

Автомобилното движение в столицата Белград също е затруднено. От снега са изчистени само основните градски улици.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини