Sony тества смазваща microLED алтернатива на зеления екран по време на снимките на The Mandalorian

Sony представиха своята нова серия от модулни дисплеи, чиято основна цел е да пресъздават околната среда, без да е необходимо филмовите снимачни екипи да са действително на дадена локация или да разчитат на зелен екран. В интерес на истината Industrial Light & Magic и Epic Games вече са разработвали подобна технология, която е спомогнала при заснемането на The Mandalorian.

Новите екрани са част от вече популярната линия продукти на Sony Crystal LED, която разчита на MicroLED технологията. Иновативното в случая е възможността набор от панели, управлявани от контролер, да бъдат свързани помежду си и да образуват един огромен екран. Функционалностите им са съобразени именно с киноиндустрията, ето защо дисплеите имат антирефлексно покритие и яркостта им може да достигне до 1800 нита.  
Но какви са точно предимствата - отговорът е еднозначен - всичко, което е липсвало някога на филмовата индустрия, вече може да се възпроизведе именно благодарение на този тип технологии.

Комбинацията от дисплеи е толкова голяма, че актьорите наистина имат усещането, че се намират на точно определено място. Освен това екраните ги осветяват по оптималния начин, което напълно обезсмисля традиционно използваните плоски и плътни зелени екрани. Друг често срещан проблем са всевъзможните издайнически отражения в огледални повърхности като например брони, очила, екрани и т.н., за които взискателните фенове постоянно следят и публикуват под формата на “гафове”. Реалистичните отражения от новия вид модулни дисплеи обаче ще спестят доста работа на отделите по специални ефекти, които трябваше да прикриват несъвършенства от всякакъв характер.  
Към настоящия момент Sony не са обявили официални цени за дисплеите си, което означава, че цената им ще е трудна за преглъщане. Но със сигурност скоро ще имаме възможност да се насладим на филмови заглавия, които са заснети благодарение на новата технология.  

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини