NIO - да пораснеш с 27 000%

Изображение 1 от 3

    Въпреки че на пазара вече има цял куп производители на електрически автомобили, Tesla продължава да бъде първото име, за което се сещаме в тази категория.

    Тази година компанията достигна рекорди по отношение доставките и цената на акциите й, но в света на EV возилата има и друг играч, чийто рекорди заслужават възхищение.

    NIO е китайски производител на електрически автомобили, създаден едва през 2014 г. и излязъл на борсата само преди две години.

    Амбицията на марката, разбира се, е да е основен и пряк конкурент на гиганта Tesla, който развива технологиите си от вече 17 години.

    Обемите на производство на NIO не могат да се сравняват с тези на Tesla, но китайският производител не спира да расте и то със завидна скорост.

    В последния месец на 2020 г. NIO успя да достави 7007 автомобили, което е ръст със 121% спрямо миналата година, докато ръстът за четвъртата четвърт на годината бе 111% спрямо същия период година по-рано.

    Ръстът в цената на акциите на NIO през 2020 г. достигна невероятните 1112%, а в платформата eToro акциите на компанията станаха най-вървежните за цялата година с ръст от цели 27 190%.

    За сравнение, Tesla отбеляза напредък от "едва" 2956% в това направление, пише Yahoo Finance.

    Китайската компания набляга най-вече на SUV моделите, които обикновено са по-трудни за пласиране от малките хетчбек и седан варианти.

    Само след няколко дни обаче, на девети януари, NIO ще покаже премиум седан, който ще е поредната заявка за пряка конкуренция с Tesla и нейния Model S, като мнозина очакват забележителният ръст да продължи и през 2021 г.

    Източник: lifestyle.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини