Маршрутите на отровителите на Навални съвпадат със смъртта на кавказки активисти

Пътуванията на групата агенти на ФСБ, отровили Алексей Навални, съвпадат по време и място със смъртта на двама кавказки активисти - Тимур Куашев и Руслан Магомедрагимов, съобщава сайтът Кавказ.Реалии.

Съвпаденията са открити от потребители на социалните мрежи, които са проучили данните, публикувани от журналиста Христо Грозев от разследващата група Bellingcat.

Грозев публикува информация за маршрутите на 10 агенти на руската служба за сигурност ФСБ - датите, отправните точки, дестинациите и други детайли.

Грозев потвърди пред телевизионния канал "Дождь", че има редица подобни съвпадения, които Bellingcat проучва. Той допълва, че отровителите са изпълнявали задачи в Северен Кавказ, като вероятно са убивали правозащитници и журналисти. Грозев посочва, че на този етап не би искал да назовава конкретни имена като жертви на отравяне.

"Без да имам 100-процентови доказателства не съм готов да говоря така", подчертава той.

Като обекти на разследването обаче той споменава Владимир Кара-Мурза-младши - хоспитализиран в тежко състояние през февруари 2017 г., както и политика Никита Исаев, починал във влака от Тамбов за Москва през ноември 2019 г. (като официална причина за смъртта му тогава беше посочен инфаркт).

По-рано Христо Грозев съобщи, че в рамките на две седмици ще бъдат публикувани данни за три убийства, извършени от отровителите на Алексей Навални.

Потребителите на социалните мрежи отбелязват, че един от служителите, които са следили Навални, е бил в Налчик, когато там почина 27-годишният журналист Тимур Куашев - правозащитник и член на опозиционната партия "Яблоко". Той беше намерен мъртъв на 1 август 2014 г. Под лявото му око е имало синина, а в района на лявата подмишница следа от инжекция. Според заключението на експерти, причина за смъртта му е отравяне с неизвестно вещество. Въпреки това, като официална причина за смъртта му е посочена остра коронарна недостатъчност, причинена от неизвестна вирусна инфекция. Родителите за Куашев, приятелите и колегите му отхвърлят този извод и са убедени, че той е убит. През 2018 г. те се обърнаха към Европейския съд по правата на човека.

Изданието посочва също, че през март 2015 г. един от агентите, които са преследвали Навални, е пристигнал със самолетен полет в Дагестан по времето, когато там е намерен мъртъв активистът от общественото движение "Единство" Руслан Магомедрагимов. Близките на покойния разказват, че на шията му е имало две точки, като следи от убождане. Те смятат, че общественикът е отровен с вещество, парализиращо дишането - непосредствената причина за смъртта му е асфиксия.

Освен това, служители на ФСБ, споменати в разследването на Христо Грозев, през 2013 г. са пътували до Налчик по времето, когато при неизяснени обстоятелства почина лидерът на организацията "Имарат Кавказ" Доку Умаров.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини