Електромобилите надхвърлиха 50% от продадените през 2020 в Норвегия

През 2020 година Норвегия е станала първата страна в света, в която електрическите автомобили са били над 50 процента от новите годишни регистрации. Това сочат данните на Норвежката пътна федерация, цитирани от Франс прес и Ройтерс.

Електрическите автомобили са имали пазарен дял от 54,3 процента през миналата година спрямо 42,4 процента година по-рано.

В стремежа си да стане първата страна, която до 2025 година ще спре продажбите на бензинови и дизелови автомобили, Норвегия, която е голям производител на петрол, освобождава изцяло електрическите автомобили от данъците, с които се облагат колите с двигатели с вътрешно горене, отбелязва Ройтерс.

Тази политика превърна норвежкия автомобилен пазар в лаборатория за автомобилостроителите, които търсят пътя към бъдеще без двигатели с вътрешно горене, което постави новите марки и модели начело в списъците с най-продаваните автомобили в страната през последните години.

Продажбите на електрически автомобили надвишиха 50 процента през отделни месеци, а 2020-а стана първата година, през която продажбите на изцяло електрически автомобили превишиха общия обем от модели с двигатели с вътрешно горене за цяла година.

Продажбите на електрически автомобили са се ускорили през последните месеци на 2020 година и са достигнали рекордно равнище за един месец през декември с 66-процентен пазарен дял. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини