Огромно свлачище отнесе къщи в Норвегия, десетки са в неизвестност

Десет души бяха ранени, единият от които е в критично състояние, а 21 души са в неизвестност, след като свлачище в Южна Норвегия отнесе повече от десет сгради в ранните часове на деня, съобщи полицията, цитирана от Reuters.

До момента от района са евакуирани около 700 души, съобщиха от полицията.

Изчезналите са от домове в най-вътрешната част на свлачището, но не е ясно веднага дали са били в капан в къщите си, отсъствали ли са по това време или са успели да избягат, съобщиха от полицията.

„Има много хора, които все още са в неизвестност. Това е голяма катастрофа “, каза министър-председателят Ерна Солберг пред репортери по време на посещение на мястото на трагедията.

Засега районът остава нестабилен и до него може да се стигне само с хеликоптер, каза Роджър Петтерсен, ръководител на полицейската операция на мястото.

Земните маси продължават да се движат в едно от най-големите глинени свлачища в новата норвежка история, каза Торилд Хофшаген, регионалният ръководител на Норвежката дирекция за водните ресурси и енергетиката, на пресконференция.

В Южна Норвегия паднаха големи количества валежи през последните дни, което може да е причинило преместването на глинестата почва, преобладаваща в района, каза телевизионният оператор NRK.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини