В Перник 2020 година премина под знака на инфраструктурното обновяване

В Перник 2020 година премина под знака на инфраструктурното обновяване, коментира пред БТА заместник-кметът на общината Стефан Кръстев. Подменени са 56 км от занемарената от десетилетия водопроводна мрежа."Никога в историята на Перник от полагането на водопровода не са сменяни толкова километри тръби. Заедно с планираните следващата година ремонти се очаква Перник да бъде градът с най-обновената водопроводна мрежа в страната", прогнозира Кръстев.

Отиващата си година започна трудно за перничани - питейният водоизточник - язовир "Студена", бе на крачка от мъртвия си обем, а вероятността по улиците на града да тръгнат водоноски - напълно реална. Притокът в язовира бе нисък - около 80-100 л/сек и обемът му бе стигнал до критичните 3 370 000 куб. м.
Протести на граждани, арести и оставки съпътстваха водната криза. От нея бяха засегнати над 100 000 души. С благосклонността на природата и изграждане на аварийна връзка със София проблемът бе решен. Посредством новия довеждащ водопровод и резервоар "Мало Бучино" от сборните деривации на язовир "Белмекен" през язовир "Бели Искър" бяха прехвърлени 300 л/сек. към Перник. Така перничани получиха по 0,780 млн. куб.м месечно софийска вода. Новото съоръжение позволи да бъде ограничено водовземането от язовир "Студена" с цел акумулиране на свеж ресурс.

В края на юни водният режим падна. Отново потекоха чешмите в 11 населени места в общината - градовете Перник и Батановци и селата Големо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

С отпуснатите от правителството 35 млн. лв. започна мащабен ремонт на остарялата водопроводна мрежа, по която се губеше над 70 процента от водата. За първи път в града се приложи полагане на водопровод по безизкопна технология със специализирана техника тип "къртица". Тя проправи път на високоустойчивите тръби под земята, без да се разкопават тротоари и пътни платна. Това минимизира реорганизацията на автомобилния трафик и спести неудобства за пешеходците и живущите в съответния район.

Реконструкцията бе осъществена от три фирми, които според кмета Станислав Владимиров са най-добрите в сектора. В последните месеци разходът на вода от язовир "Студена" намаля с около 100 л/сек., уточнява "В и К". Това се дължи основно на подменени водопроводи и извършени аварийни ремонти, според специалисти на водоснабдителното дружество.

Сега в язовир "Студена" има 21 млн. куб.м вода, при максимален обем 25 млн. куб.м.
Заради водната криза бе отложен и международният фестивал на маскарадните игри "Сурва", което е прецедент, припомни Кръстев.

Ситуацията роди и много вицове, като например този, че в Перник животът е това, което се случва, докато чакаш да дойде водата, или че Голфовете за Перник вече ще се произвеждат без водна помпа и т.н.
"Водната криза направи перничани доста дисциплинирани и сплотени. Лошото е, че когато бяхме към финала й, ни сполетя новата глобална криза с пандемията от коронавирус", коментира още Кръстев. С решение на Общинския съвет от плащане на наемни вноски бяха освободени всички наематели на общински имоти и площи, засегнати от ограничителните заповеди. От такси бяха освободени децата в детските градини и ясли. В същото време заемите на община Перник бяха стопени с около 11 млн. лв.", похвали се Стефан Кръстев.

Въпреки пандемията бяха направени текущи ремонти за около 500 000 лв., посочи заместник-кметът Мирослав Стоицев. Миньорският град придобива все по-приветлив вид, радват се жителите му. Коритото на Струма в центъра на Перник е почистено и оградено, ремонтирани са два моста над реката, обновена е централната градска част.

Догодина предстои реализация на редица проекти със собствено и с европейско финансиране, посочи кметът Станислав Владимиров. Сред тях са обновяване на емблематичния за Перник Дворец на културата, ремонт на мемориалния комплекс, изграждане на младежки център. Със собствени средства ще продължи подмяната на водопровода и частично на канализацията. Предстои завършването и на един също европейски проект за подобряване качеството на транспорта, с осигуряването на 13 газови автобуса. Освен тях ще има и пет нови електрически автобуса. В плановете за 2021 г. е и изграждане на кръгово кръстовище на другия вход на Перник в кв. "Димова махала". След година - две Перник ще има доста по-различен облик, обещава Владимиров. Според него Перник може да бъде добър и уютен дом за живеене, също и благоприятна перспектива за работно място. Кметът увери, че в спешен порядък ще бъдат направени стъпки за привличане на големи стопански единици на територията на общината. По думите му и в момента има огромен интерес към инвестиции в жилищното строителство. "Нашият град е дал много на държавата, дълги години е осигурявал голяма част от брутния вътрешен продукт. Убеден към, че в тази посока Перник ще продължава да се развива", категоричен е кметът.

Според Владимиров градът продължава да е притегателна сила за вътрешната миграция в страната. До голяма степен хора от Северна, от Югоизточна България, насочили се към София виждат, че цените за тях там са непосилни и поглеждат все повече към Перник. Това е огромна възможност за града и неговото развитие, за увеличаването му като население, смята кметът.

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини