Първите доставки на ваксината срещу коронавируса в ЕС започват

Първите доставки на ваксината срещу коронавируса в рамките на Евросъюза могат да започнат от утре, съобщи германският производител "Бионтех", цитиран от ДПА.

До края на годината 12,5 милиона дози ще бъдат готови за Общността, обяви изпълнителният директор на "Бионтех" Шон Марет.

Ваксинационните дози в момента са складирани в завода на американския партньор на "Бионтех" "Пфайзер" в Пурс, Белгия. Там е мястото, където суровините за ваксината, които се произвеждат в различните производствени обекти на "Бионтех", се обработват и пълнят.

Дозите се очаква да бъдат във всяка от държавите членки на ЕС до събота, за да могат в неделя ваксинациите да започнат, заяви финансовият директор на "Бионтех" Зирк Пьотинг.

По собствени изявления на компанията по принцип тя би могла да произведе препарат срещу появилата се във Великобритания мутация на коронавируса до шест седмици.

"Но това са чисто технически обсъждания", каза днес шефът на "Бионтех" Угур Шахин. Тук не става дума само за технически въпроси, но и за оценката, която ще дадат регулаторните органи на подобен препарат. Шахин обаче добави, че е много вероятно вече произведената ваксина да сработи и срещу новия вариант на вируса.

Основата на предишната ваксина няма да бъде засегната в случай на каквито и да било нови разработки, обясни медицинският директор и съосновател на "Бионтех" Йозлем Тюреджи.

В такъв случай въпросът ще бъде до каква степен властите ще приемат данните за безопасността и ефикасността на сегашната ваксина като база. А това от своя страна ще бъде от значение за продължителността на възможна процедура за одобрение. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини