Ново дело срещу турския бизнесмен и филантроп Осман Кавала

Турският бизнесмен, филантроп и правозащитник Осман Кавала отново ще бъде изправен пред съда днес по обвинения в шпионаж и опит за сваляне на правителството във връзка с неуспешния опит за преврат преди четири години, предаде Асошиейтед прес.

63-годишният Кавала беше оправдан тази година по свързани с тероризъм обвинения за предполагаемото организиране и финансиране на масовите антиправителствени протести през 2013 г. Но докато привържениците му очакваха той да бъде освободен, срещу него беше издадена нова заповед за арест, този път във връзка с обвинения, които го свързват с неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Ако бъде признат за виновен, той е заплашен от доживотен затвор, както и допълнително от 20 години лишаване от свобода по обвиненията във "военен и политически шпионаж".
Кавала отхвърля обвиненията, а правозащитни организации обявиха процеса срещу него като несправедлив и политически мотивиран.

Заедно с Осман Кавала обвиняем е и университетският преподавател Хенри Барки, който живее в САЩ и е съден задочно.

Според обвинителния акт Кавала и Барки са си сътрудничили в организацията на опита за преврат, който според турското правителство е дело на мрежа начело с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. В подкрепа на обвиненията прокуратурата привежда сигнали от мобилни телефони, според които Кавала и Барки са се срещнали в Турция около времето на преврата. Според правозащитни организации обвиненията са "абсурдни".

Осман Кавала се намира в затвора от октомври 2017 г. въпреки решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), в което се призовава за неговото освобождаване. В момента жалбата му срещу продължителния предварителен арест се разглежда от турския конституционен съд.

"Осман Кавала е изправен пред още безпочвени, политически мотивирани обвинения в процес, който е част от по-широк опит на турските власти да заглушат независимото гражданско общество", каза Нилс Муйжниекс, директор за Европа на правозащитната организация Амнести интернешънъл и подчерта, че той не би трябвало да прекара и минута зад решетките.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува оправдателната присъда, която получи Кавала през февруари по свързаните с тероризъм обвинения. Срещу съдебният състав, оправдал Кавала, започна разследване, което допълнително хвърли сянка върху независимостта на турските съдилища. Ердоган обвинява Кавала, че е "ръката" в Турция на Джордж Сорос, за когото турският лидер твърди, че стои зад антиправителствени движения в много страни. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини