Може ли Оуен да „спъне” Бербатов

Българския герой Митко Бербатов е на кръстопът. От този сезон ще зависи дали кариерата му ще бъде определяна за удачна или не. Сезонът на изчакването в Манчестър Юнайтед премина.  Кристияно вече го няма. Но… Дойде Майкъл Оуен.

Бербатов е много по-добър технически. Погледът му върху играта е с 1 че и с 2 класи отгоре. Физически е по-добре поставен. Във всичко останало обаче Оуен го бие. При това с много. Статистика, класни отбори в които е играл, репутация/ в Англия/, опит във важни мачове. Главното обаче ще се окаже скрито в други 3 фактора.

Англичанинът. Макъл Оуен е англичанин. Това за Англия е важно. Много важно. Няма чак толкова футболни герои в родината на футбола. И определено Оуен е най великия голмайстор в последните няколко десетилетия. Не бяха малко анализаторите, дори и англичани, които смятаха че от миналогодишното Каре-Бербатов, Руни, Тевес и Роналдо, най малко полезен за английския шампион бе Уейн Руни. Вярно, тича! Понякога вкарва невероятни голове. Но коефициента му на полезно действие далеч не му отрежда този статут, който им се иска на английските националисти. Руни най-често е провалял отбора си във важни мачове, заради картоните си плод на невъздаржания характер. Дори и за шотландски непукист като Фъргюсън обаче, един състав винаги започва с Руни. Стига разбира се да е здрав. Оуен е англичанин. И ако му тръгне играта, Бербатов и чудеса да прави винаги ще е в сянката му. Защото все пак не е, а и никога няма да стане англичанин.

 Голмайсторът. Голаджийските умения на Бербатов и Оуен изобщо не могат да се сравняват. Може Оуен да е като занаятчия до творец, обаче броя голове които вкарва е убийствен. Без да се връщаме към ливърпулския му период, ще напомним че той е НАЙ успешния англичанин в Испания. За 12 участия като титуляр има 14 гола в Реал Мадрид. За Англия има 44 гола и е единствения претендент за брадясалия рекорд на Боби Чарлтън от 49 гола. Головете на Оуен рядко са красави. Добавки, кинжални шутове отблизо, шмугвания от дълбочина и след 1 докосване, топката е в мрежата. С разнищената команда на Нюкасъл Оуен въпреки контузиите има 1 гол на всеки два мача. Едва ли друг от световните голаджии ще може да направи подобно постижение точно в Нюкасъл. Бербатов също е майстор, но по-скоро е експерт по красивите голове. И има незавидната слава да пропуска много, ама мнооого чисти положения.

Мотивация. Оуен може да остане в историята само ако счупи националния рекорд на Боби Чарлтън. 5 гола-са един квалификационен цикъл или едно световно. За да го вземе Капело във формацията с трите лъва, Оуен трябва да играе, при това да играе добре. Митко е гарантиран в националния на България. Дори и с настоящото темпо най вероятно ще счупи рекорда на Христо Бонев-делят го само няколко гола. Тук мотивация няма.

Шампионска титла-и двамата я нямат в Англия. За Оуен това е особено важно, дори заради факта че от Ливърпул не го поискаха обратно. Ако им натрие носа с кръвния враг Манчестър Юн, е тогава отмъщението ще е двойно.

Кариери-Това е единствения шанс на Майкъл да възроди поне за малко кариерата си. Той вече стигна дъното-няма напрежение върху него. Може да върви само нагоре. Напрежението върху Митко е убийствено. И заради 30-те милиона паунда и заради Нищо-то досега във визитката му.

Колкото и неприятно, дори гадно да звучи-ако на Оуен му тръгне играта с нашия е свършено. А на Оуен ще му тръгне играта, ако не се контузи. Схемата в Манчестър е като тази в Ливърпул от най успешните им години. Мощен таран/ Хески/ и подвижния като живак Майкъл. Тия двамата разнищиха Германия с 1:5 на олимпийския стадион в Мюнхен в световна квалификация за Мондиал 2002. Ха познайте кой вкара тогава три гола? Разбира се Оуен. Сега ролята на Хески ще я изпълнява Руни, понякога Македа или Уелбек. На Митко му пасва схема с един много работлив център нападател с убийствени шутове и енергия, който обаче да НЕ е звезда. Роби Кийън или Улф Кирстен. В Мачестър обаче всички са егоисти, т.е. звезди. Понякога късмета е в краката на футболистите. Ако тези на Оуен останат здрави, значи Бербатов просто е нямал късмет.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини