Детските градини и началните училища отварят след Нова година

След Нова година, от 4 януари ще отворят детските градини, както и началните училища - за учениците 1 до 4 клас, които ще започнат да посещават училище от 4 януари догодина. Срокът на действие на мерките бе удължен до 31 януари.

Това окончателно решение за мерките е докладвано днес на премиера Бойко Борисов преди редовния брифинг на НОЩ и здравния министър Костадин Ангелов.

По време на работното съвещание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е изтъкнал, че при малките ученици прякото педагогическо взаимодействие е най-важно и отбелязва важността на връщането в класните стаи на децата от 1 до 4 клас. Вълчев посочи още, че с приети промени в Закона за училищното и предучилищното образование се позволява родителите, които се притесняват, да могат да задържат децата си на обучение в електронна среда като за целта подадат заявление. Този вариант се оказал най-удачният.

Премиерът Борисов е акцентирал, че с промените в противоепидемичните мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г., се отчитат аргументите на експертите и се действа в интерес малките ученици да получат адекватно обучение в условията на пандемията. "Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, в подпомагането на бизнеса и на хората, в осигуряването на лекарствата, ваксините, тъй като пандемията в цял свят се усложнява, а броят на починалите за съжаление продължава да е висок", заяви министър-председателят Борисов в началото на съвещанието. "Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората на първо място, затова продължаваме да действаме по тези мерки", категоричен бе премиерът Борисов.

Премиерът Борисов казва още, че пандемията от COVID-19 доведе до нечувана финансова икономическа криза и води страните към банкрут, като някои от тях вече са с зефицити от 15%. "Няма държава, която да има достатъчен буфер. На този етап ние сме осигурили над милиард и сто милиона лева в подкрепа за микро-, малките и средните предприятия", добави министър-председателят Борисов.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП. След нотификация от Европейската комисия и веднага след Нова година ще има възможност да стартира и мярката в помощ на т.нар. "големи малки предприятия" с оборот над 500 000 лева.

Министърът на икономиката анонсира, че ще се проведат разговори с големите търговски вериги за по-стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

"Предвид факта, че ограничителни мерки ще има и през януари, ние сме взели предвид авансово тази възможност - тоест с минимум административни усилия фирмите ще могат да кандидатстват и получават подкрепа за който и да е период, в който те са били затворени", изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше категоричен, че има достатъчно средства, осигурени дори за месец януари.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    2+
    2+2=5
    5 -3
    14:16, 17 дек 2020
    Не знам, останаха ли наивници, които да НЕ виждат безсмислието на тези „мерки“. Tе НЕ спряха, НЯМА и да спрат която и да е инфекция или вирус, но успешно унищожават като ураган икономиката. НОЩ е спорно доколко спасява хора, но е безспорно, че носи смъртност. Без икономика, няма здравеопазване. Българският БВП се сви с цели 8.5%. Както казваше един, 10% спад на БВП, е равно на 2% смъртност. Тая клета държава с това дебилно управление е в нокаут, в който и Пулев не е изпадъл! А стадото блеее и се надява да му се размине.
  • 2
    Пе
    Петя
    6 0
    21:27, 17 дек 2020
    Колко е талантлив българина,той е и лекар,и учител,футболен специалист, мъдър управляващ,ама неодоценен , все още движен от "аз ги лъжа,че работя,те ме лъжат,че ме плащат",с първото съм съгласен,ама за парите,ще тичам,ще скачам,каквото хвана ще мятам,ама си ги искам парите.Пък обича конспирацията, няма коронавирус,самолети летят и пръскат,за да ни унищожат,а и на ваксините няма да им се дадем,ще се бием в гърдити щото "булгар"всимко знае,те ония европейци са глупави,тяхната икономика не се руши,стоят като будали по домовети си.Ние сами ще си затрием от ПРОСТОТИЯТА СИ.Толкоз животи си отидоха,болните по интензивните отделения едва ли ще успеят да се измъкнат от заболяването. Замълчете, смирете се,спазвайте правилата,дори да не ви харесва,в името на живота.Хората след дългогодишни войни страни са изграждали,само да има живот.Колелото се върти,след като се роди,всеки към старост върви,няма да ви си размине.
    • Бр
      Браво Пете
      2 0
      18:06, 18 дек 2020
      Но простотията е голяма жалко за хората!
  • 3
    Та
    така е
    6 0
    21:50, 17 дек 2020
    Подкрепям горния коментар, но има един особен вид хора - жалки и прости маниачки, които са научени с пари всичко да купуват! Такива хорица не признават болестта, нямат нищо човешко в себе си - те искат само да се тупат колко са работни и колко са велики! Такива хора изяждат здравето на другите, такива хора убиват другите с тормоз, такива хора рушат имиджа на образованието! И затова събират клетвите на всички, които се тероризират и подтискат! Но все още има свобода на словото!
  • 4
    Де
    действителност
    5 0
    22:36, 17 дек 2020
    Ами добре, значи ще продължат да умират хора пред поликлиники, болници ей така на стълбите, в линейките, заради липса на лечение, на легла, на лекарства, на адекватно отношение и добри лекари! Народа си мре, а дребните душици, които гледат само собствените си болни амбиции използват това да се правят на праведни управленки и самарянки! Нечистоплътно и по селски - никой не може да избяга от корените си!
  • 5
    3,
    3,14
    2 -1
    11:49, 18 дек 2020
    Много хора са зомбирани от управляващата измет!Други не са и когато чуят Герберастски глас,изклучват телевизора!Когато започват новини-също!Лошото е ,че и внуците ни няма да могат да премахнат пораженията,които нанесеха тези изчадия!
Последни новини