Демократична България ще се яви на вота в сегашния си формат - само трите формации

Демократична България ще се яви на изборите в този си формат, съобщи пред bTV Христо Иванов. Сегашният формат на обединението е от три формации - "Да, България", ДСБ и Зелено движение.

Иванов все пак отбеляза, че Демократична България остава отворена към гражданските организации, с които заедно беше на площада:

"Аз винаги съм настоявал да говорим за приоритети. Това, което е важно за гражданите, е нашият ангажимент за реформа в прокуратурата, в съдебната власт, борба с корупцията, лустрация, реформа в регулаторите, изчистване на Пеевски и пипалата на сарайския модел от тях. Това са конкретни действия, за които Демократична България ще търси подкрепа в следващия парламент".

Отровното трио

Съпредседателят на Демократична България коментира и заявката на Отровното трио от днес да се яви на предстоящите избори с Мая Манолова.

"Решението на Отровното трио за мен не е изненада", каза Иванов. Той припомни, че още в началото на протестите с искане за оставката на премиера и главния прокурор Демократична България прие ролята им на неутрална гражданска сила.

Когато Триото заяви политическите си намерения за предстоящия вот, аз лично съм отправял покана да работим заедно, добави съпредседателят на ДБ.

"Днес те показаха своя избор - Мая Манолова. За мен важното е отсега нататък всички ние да запазим своя ангажимент против модела - не само срещу Бойко Борисов, срещу Сарая", каза Иванов.

Гласуване по пощата

На въпрос за датата на предстоящите парламентарни избори Христо Иванов посочи, че ДБ е готова за тях. Добави обаче, че големият въпрос е дали ранната дата няма да се окаже проблем предвид ситуацията с коронавируса - дали няма да се окаже фактор за подтискане на избирателната активност, какъвто се наблюдаваше на изборите в Румъния, и има ли риск да се откажат хората в секционните комисии, които са основно в рисковата група, както и наблюдателите.

Още преди две години ние предложихме законопроекти за електронно и пощенско гласуване и показахме, че то е възможно в нашите вътрешни избори, припомни съпредседателят на Демократична България.

"Управляващите ги е страх да въведат технологии от 21 век, доказали са, че 21 век не е за тях. Тогава да въведат гласуване по пощата - това е технология от 19 век", каза Христо Иванов и посочи, че дистанционното гласуване е технология, която ще позволи не само да гласуват хората под карантина, но и ще улесни българските избиратели зад граница.

Пробив в националната сигурност

Включването на турския президент Реджеп Ердоган в националната конференция на ДПС показва корупционната зависимост на българската политическа класа и как тя се превръща в пробив в националната сигурност, коментира още съпредседателят на Демократична България.

"ДПС - уж европейска либерална партия, в момент, в който Ердоган е обект на санкции от Европа и САЩ, търси неговата легитимация, защото губи ролята на диспечер в България. Българският премиер не може да обясни защо е скъп приятел на Ердоган", заяви Иванов.

"Проблемът е, че се дават твърде много възможности, който свари да се меси във вътрешната ни политика", добави той.

Христо Иванов е на мнение, че след Росенец ДПС видя, че не може да използва етническата капсулация, за да бъде над закона, а собствените им привърженици, които бяха докарани на протеста на плажа, за да пазят Сарая, се шокираха от демонстрацията на благосъстояние там.

"Тогава заедно пяхме химна, защото ни обединява идеалът за свободна и демократична България", каза Иванов.

Източник: offnews

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иванов
    2 -1
    08:22, 17 дек 2020
    Кой изобщо се интересува от ДеБъ дали ще се явят, с кой ще се явят и дали ще прескочат трапа за да получават сладка субсидийка? Интересуват се единствено такива като Бойкикев, които ще лапат от паричките после.
Последни новини