Германия въвежда Национална карантина за празниците

Германия отново затваря магазините и училищата и въвежда строги ограничения срещу разпространението на COVID-19. Мерките обяви канцлерът Ангела Меркел след консултации с лидерите на федералните провинции.

Национална карантина в Германия за Коледа и Нова година. От 16 декември до 10 януари магазините, училищата и детските градини ще бъдат затворени. Отворени остават единствено супермаркетите, аптеките и банките.

Където е възможно, ще се работи дистанционно, а в останалите сфери ще бъде поискано спиране на дейността. Баровете и ресторантите са затворени от 6 седмици, като част от предходните мерки срещу вируса.

Забраняват се тържества в Новогодишната нощ, както и продажбата на пиротехнически изделия.

Новите ограничения се налагат в контекста на рекорден брой смъртни случаи за денонощие.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Необходими са действия, тъй като наложените на 2 ноември мерки се оказаха недостатъчни. За кратко успяхме да спрем увеличението на инфекциите и да постигнем стабилизация, но от няколко дни отново се наблюдава обратна тенденция.

Други европейски страни смекчават рестрикциите. След 15 декември във Франция ще бъдат разрешени посещения в домовете за възрастни хора, за да може семействата да се съберат поне за Коледа.

Италия, която първа в Европа беше засегната от коронавируса, понижава степента на риск в пет области. Все пак властите призовават гражданите да спазват дистанция и да ограничат до минимум движението и срещите с други хора. В страната беше отчетен най-големият брой смъртни случаи от COVID-19 в Европа от началото на пандемията.

Очаква се на 29 декември Евросъюзът да вземе решение за използването на ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех", а после да започне ваксинацията.

В Полша вече имат амбициозен план. Страната е закупила или запазила над 60 милиона дози от 6 водещи производители.

Михал Дворжак, началник на кабинета на министър-председателя на Полша: 8 319 екипа са включени в нашата програма за ваксинация. Тя не е задължителна и се основава на броя на заявленията. Но смятаме, че е възможно на месец да бъдат поставяни ваксини на около 3 милиона и 400 хиляди души.

Дни преди Коледните празници, испанците се втурнаха по магазините. В Мадрид се наложи полицейски контрол, за да се избегнат големи струпвания при основните места за пазаруване.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини