Твърд локдаун в Германия от 16 декември

Повечето магазини, с изключение на тези за насъщни продукти, се затварят от сряда до 10-и януари. Децата трябва да си останат вкъщи. Споразумението за това бе постигнато в разговор с канцлерката Ангела Меркел.

Растящият брой на новозаразените с коронавирус и на починалите от пандемията е причина да се предприемат действия, подчерта Ангела Меркел. Затова мекият локдаун преминава в твърд от 16-и декември до 10-и януари, каквото решение взеха канцлерката и министър-председателите на 16-те федерални провинции.

Основното: магазините затварят, с изключение на тези за хранителни продукти и напитки, аптеки, оптики и дрогерии, бензиностанции, авторемонтни работилници, банки, пощенски филиали, будки за вестници. Разрешена остава и продажбата на коледни елхи. На фризьорските салони и козметичните студия обаче се налага забрана за работа.

Училищата и детските градини се затварят до 10-и януари. На родителите ще бъдат създадени допълнителни възможности да вземат платен отпуск за този период.

За Коледа се допуска събирането на до две домакинства близки роднини, без ограничения в броя на хората. Извън коледните празници е разрешено събирането само на до петима души, така ще е и по Нова година. Когато ще е и тихо - забранява се изрично продажбата и използването на фойерверки. За времето от 16-и декември до 10-и януари се забранява и консумацията на алкохол на открито.

Освен това за периода на локдауна гражданите на Федералната република би трябвало да се откажат от всички незадължителни пътувания в страната и в чужбина.

Засегнатите от локдауна фирми и предприемачи ще продължат да получават финансова подкрепа от държавата.

Следващата среща на канцлерката с министър-председателите на провинциите ще се състои на пети януари 2021 - за обсъждане на постигнатото и непостигнатото в резултат от мерките.

Ситуацията в Германия става все по-тревожна. Интензивните отделения са на ръба, за последното денонощие бяха регистрирани рекорден брой жертви и новозаразени. Ангела Меркел настоява за пълен локдаун още преди Коледа.  

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини