Доц. Ангел Кунчев: Идеята е да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно

ържавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира. Идеята е обаче да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В момента се изготвят списъци с медицинските специалист, които имат желание да бъдат ваксинирани.

Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, отделни градове. На места интересът е малък - 20-30% желаят да се ваксинират, на други - почти 100%, каза Кунчев.

Той си обясни разликата с това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината. Изследванията сред над 40 000 души обаче дават надеждна информация, допълни Кунчев.

Страните, където започна имунизацията, ще натрупат опит, а това ще даде допълнителна информация. Медиците, които не желаят да се ваксинират в началото, ще могат да го направят и на по-късен етап.

Очакват се 125 000 дози от ваксината при първата доставка, ще има и други доставки - 250 000-300 000 дози. През това време вероятно ще получат разрешение и другите ваксини.

Би трябвало да има документ, че даден човек е ваксиниран, ЕК работи в насока за създаването на единен европейски документ, каза главният държавен здравен инспектор.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    3,
    3,14
    4 -1
    08:52, 9 дек 2020
    "Рибата в морето,те тигана готвят".Няма смисъл да се опитвате да ни "ЗОМБИРАТЕ" денонощно,защото никой не ви гледа и слуша!80% от нормалните българи изключват новините,защото не може една дузина тъпи министри, да казват какво да правим!Махайте се по-скоро,за да можем да живеем като "бели" хора!!!!
  • 2
    По
    Потърсете в гугъл
    0 0
    11:19, 9 дек 2020
    Файзер глобена от американското правителство за корупция. Явно и тоя е на хранилка на корупцията
  • 3
    Ей
    ей това е българина
    0 -1
    11:20, 9 дек 2020
    корумпиран презерватив. гледа да си напълни джоба. за сметка на здравето на хората
Последни новини