ЕС не признава изборите във Венецуела и подготвя още санкции срещу Беларус

ЕС не признава резултатите от вчерашните избори във Венецуела, съобщи европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното заседание на Съвета на ЕС.

Той поясни, че изборите не са били свободни и не са отговаряли на международните изисквания. По неговите думи резултатите не отразяват волята на гражданите на страната.

Борел добави, че ЕС подготвя ново разширяване на списъка със санкциите срещу Беларус, които обхващат и непризнатия президент Александър Лукашенко. Очакваме промените в списъка да бъдат одобрени бързо, посочи той.

Върховният представител отбеляза като добра новина днешното решение на Съвета на ЕС за въвеждане на възможност за налагане на европейски санкции за нарушения на правата на човека по света. Той уточни, че тези санкции ще се налагат по искане на държава от ЕС, но досега нито една страна не е предложила да се използва тази възможност.

Партията на президента Николас Мадуро и неговите съюзници спечелиха парламентарните избори във Венецуела в неделя, които бяха бойкотирани от основните опозиционни партии. Това означава, че Мадуро вече има пълен контрол над политическите институции в страната.

Бойкотът се предвожда от опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който води двугодишна борба за властта с Мадуро. САЩ и повече от 50 други държави признават Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела. Опозиционният блок, който прекрати бойкота и взе участие, получи 18% от гласовете, а избирателната активност е била 31%.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини