„30 Сребърника“ – европейска история с холивудски блясък

Дългоочакваният „30 Сребърника“ на режисьора Алекс де ла Иглесиа, който тази есен се превърна в един от хитовете на фестивала във Венеция, най-после достигна до телевизионните зрители, като любителите на ужасите и мистериите ги очаква истински празник пред екрана.

Историята

Отец Мануел Вергара е свещеник в малък испански град, където се надява да избяга от миналото си. Някога един от най-обещаващите служители на Ватикана, той е прогонен от Рим след като младо момче умира в ръцете му по време на неуспешен ексорсизъм. Единственото, което му напомня за този ден, е една сребърна древноримска монета, която измъква от ръката на загиналото момче.

В градчето обикновено не се случва нищо интересно, но това се променя в деня, в който местния ветеринар Елена изважда човешко дете от утробата на крава. Новината бързо стига до ушите на кмета Пако и неговата съпруга Мерче. Тя не обръща особено внимание на случилото се и продължава да се съсредоточва в семейния бизнес, но Пако и Елена са решени да стигнат до дъното на мистерията и веднага се обръщат за помощ към отец Вергара.

След този ден странните явления в градчето внезапно зачестяват, като всяко следващо е по-зловещо от предходното. Не след дълго Вергара разбира, че неговото минало е успяло да го настигне. Той е преследван от поклонниците на демоничен култ, пуснал корени в самото сърце на Ватикана, които искат нещо, което години наред е било под носа му – монетата.

Това обаче не е каква да е монета, а един от 30-те сребърника, които римляните са платили на Юда, за да предаде Христос. Враговете на Вергара няма да се спрат пред нищо, за да я вземат, защото ако съберат всички 30 монети силите на Ада ще бъдат под техен контрол.

От своя страна Елена и Пако нямат доверие на Вергара и решават да го държат под око, докато той опитва да разреши мистерията. Макар да не вярва в историите за ангели и демони, Елена е наясно, че се случва нещо неестествено и се опитва да стигне до отговори и без помощта на свещеника.

Същевременно Пако е убеден, че всичко има логично обяснение и се опитва да я убеди да спре да рови в тази история. Преживените ужаси започват да сближават двамата все повече, като това не остава незабелязано от Мерче, която започва да търси начин да премахне своята потенциална съперница.

Актьорският състав

Едуард Фернандес изпълнява ролята на отец Вергара с достолепие и авторитет, присъщи на многократно награждаван актьор с 35-годишна кариера зад гърба си. Отминаващата 2020 г. бе много успешна за Фернандес – след 16 години прекъсване, в които получи 7 номинации, каталунецът най-после успя да спечели своята четвърта награда „Гоя“, присъдена за поддържащата му роля във филма „По време на войната“.

Макар все още да не може да се похвали с подобни успехи, Меган Монтанер тепърва ще участва в големи продукции, ако можем да съдим по нейното изпълнение на ролята на Елена. Испанката изобразява по чудесен начин всички емоционални и морални перипетии, през които преминава нейната героиня, като по този начин успява да покаже всички аспекти на нейната комплексна личност.

Да изиграеш ролята на мъж под чехъл, който се опитва да спаси в света, не е никак лесна задача. Мигел Анхел Силвестре обаче се справя отлично с нея. Леко дразнещият в началото на сериала Пако става все по-симпатичен с всеки изминал епизод, като в крайна сметка се превръща в героят, от който дори не сме знаели, че имаме нужда.

В ролята на Мерче се превъплащава Макарена Гомес, позната на българските зрители с ролята си на Лола в комедийния сериал „Щурите съседи“. Гомес, която тази година получи номинация за най-добра поддържаща актриса на наградите ASECAN, показва, че талантът ѝ не се ограничава само до комедиите, като в кулминацията на „30 Сребърника“ нейният персонаж се оказва много по-важен, отколкото всички са очаквали.

За финал

Освен динамична и увлекателна история, сериалът предлага нестандартен поглед върху някои религиозни теми, които стават все по-актуални в последните години. След като Бог позволява злото да съществува, дали то не е част от Неговия план? Можем ли все така категорично да твърдим кои са „добрите“ и „лошите“ в библейските истории? И не на последно място – защо Църквата се ужасява от т.нар. „апокрифни“ евангелия като това на Юда?

Режисьорът Алекс де ла Иглесиа успява да изпълни амбициозната задача да създаде интригуващ сериал, който да накара зрителите да се замислят върху някои от най-фундаменталните представи за заобикалящия ги свят. „30 сребърника“, който вече е наличен за гледане по HBO GO, ще сграбчи вниманието ви и няма да го пусне до последната сцена на последния епизод, а може би дори и след това.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини