Отбелязваме 119 години от рождението на Недялка Симеонова

Изображение 1 от 2

    На днешния 2-ри декември отбелязваме 119 години от рождението на българската цигуларка, родена в Хасково и покорила световните сцени в средата на миналия век-Недялка Симеонова.

    Наричат я детето-чудо, а първият й биограф Живка Шамлиева я описва като „изстрадани звуци“, заради драматичните обрати в живота й.

    Първият й концерт на сцената на читалище „Заря“, когато е още невръстно дете, се превръща в събитие за Хасково, за което дълго се говори. От тук насетне я чака бляскава творческа кариера, пропита с много труд и любов към музиката, но и с низ от разочарования.

    Пророк за блестящата кариера на 10-годишната Недялка се оказва самият Иван Вазов, който я чува на сцената на Офицерския клуб в София да свири „Мечтание“ от Шуман и възкликва след концерта: „Тези ръчици ще прославят България!“

    По-късно младата и талантлива българка учи в Дрезден, подпомагана от търговец от Пловдив Димитър Кудоглу и съпругата му.

    В следващите години концертира по целия свят и е всепризнат майстор на цигулката.

    През 1938 г. следва в Дрезденската консерватория и се дипломира с отличен успех само за 6 месеца. След Втората световна война продължава кариерата си като музикален педагог в Музикалната академия в София. Макар и за кратко в това си амплоа разбира, че много обича работата със студентите, оставя следа в това музикално поколение. 

    Недялка Симеонова има четири брака, първият от които е с индиеца Ел Адарос, с когото се запознава в Чикаго. Единственият й син се ражда от втория й брак, с пианиста Георги Хайдутов и е кръстен на баща й - Димитър Симеонов.

    На 14 март 1959 г., след продължително лечение, Недялка Симеонова умира от рак в парижка клиника.

    В нейна чест от 1971 г. в родния й град - Хасково, се провеждат ежегодни празници Музикални дни „Проф.Недялка Симеонова“, в рамките на които се състои и конкурсът за млади цигулари с участието на изпълнители от целия свят.

    Заради здравната пандемия обаче през 2020 година за първи път в 45-то издание на Музикалните дни минаха без конкурсна програма. Въпреки това обаче традицията в чест на именитата цигуларка беше спазена с хасковлии имаха удоволствието да се насладят на четири концертни дни.

    През лятото на тази година пък в Хасковския исторически музей прибави към колекцията си от снимки и писма на Недялка Симеонова още нейни вещи.

    Писма, изпратени до семейството й малко преди да напусне земния свят, снимки от гастролите й и куфарът, с който именитата цигуларка Недялка Симеонова е пътувала, покорявайки стотици сцени, бяха дарени на Музея в родния й град от внука на цигуларката Филип Симеонов.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини