Шофьори излязоха на протест на българо-турската граница заради забавяне

    Международни шофьори излязоха на протест на българо-турската граница. Причината за недоволството е забавената обработка на камиони и товари на граничния пункт от турска страна.

    Превозвачите се жалваха, че се налага да чакат повече от 3-4 дни, при което на границата се образуват километрични колони от тирове, което провокира недоволството в сектора. Уточниха, че проблемът е по-сериозен при влизане в България. Според техни колеги, на пункта в Турция има шофьори, които още от събота и дори от петък следобед чакат да влязат в България. Иначе изчакването за изход от България отнемало 14-15 часа.

    Протестът е организиран от Съюза на международните превозвачи в България и Асоциацията на превозвачите на Турция. Браншовите организации настояват за спешни мерки, които да ускорят обработката на тежкотоварните автомобили, за да се спазват сроковете за доставка на товарите.

    По данни на българските превозвачи над 3000 камиона чакат да влязат от Турция в България, а на денонощие се обработват около 1800. От Агенция „Митници“ заявиха, че работят на пълен капацитет, но допълниха, че трафикът се е увеличил значително през последната година.

    Международните шофьори смятат, че проблемът може да се реши с изграждането на още едно трасе, а дотогава да се осигурят допълнително служители на пункта. От Териториална дирекция „Южна морска“ към Агенция „Митници” заявиха, че в тази връзка предстои да бъде обявена обществена поръчка, а изграждането на допълнителното трасе ще стане през следващата година.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Те
      Тенчо
      2 -1
      13:45, 2 дек 2020
      Традиционно, предколедно, много товари! След 17. дек няма да има камиони към ЕС. Януари.ще е слабо. Нищо ново!
    • 2
      Кв
      Кво е България ?
      0 0
      21:35, 2 дек 2020
      Магистрала
      между град Кьолн в Западна Турция
      и град Измир в Източна Турция :))
      .....
      Дотам я докарахме със бозаенето на мляко от Немски и Турски кочове
    • 3
      Ге
      Генчо
      1 0
      07:39, 3 дек 2020
      Абе тия нашите шофьори да не са всичките от Едирне- Одрин?
    Последни новини