Представиха план за готовност при пандемия, разработват план за ваксиниране срещу COVID-19

До края на тази седмица в София и в Бургас ще се доставят фризери за съхранение на ваксината срещу COVID-19. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Министър Ангелов представи Националния план на България за готовност при пандемия.

Националния план на България за готовност при пандемия има общ характер, използвани са препоръките на Световната здравна организация. Това е един програмен документ, основополагащ, за справянето на държавата при определена пандемия.

"Това е програмният документ, върху който ние ще стъпим. До четвъртък ще се разработи Национален план за ваксиниране срещу COVID-19, председател на координационния съвет за изпълнението му ще бъде проф. д-р Красимир Гигов, ген. директор на БЧК. Ваксините няма да бъдат задължителни, който пожелае ще се ваксинира безплатно", информира проф. Ангелов.

До края на тази седмица ще бъде доставено оборудване - 4 хладилника за първата доставка на ваксини - в София на две места, както и в РЗИ - Бургас. Сумата, предоставена за борба с пандемията до момента, е над 2 млрд. лв., 80 млн. на месец, през януари се очаква да се премине границата от 100 млн. на месец само за работещите на първа линия.

"Осигуряваме от всички разработени и достъпни ваксини в достатъчни количества. Ще започнем да отваряме от детските градини и яслите, ако нещата дадат резултат", увери здравният министър.

Доц. Кунчев заяви, че е разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии.  За всеки грип по отделно ще се разписва план. Полезен е, защото дава основните насоки и точки – как да прекъснем процеса, да намалим заболеваемостта и смъртността, да осигурим ваксини и нормалното функциониране на държавата. Ключово значение има правдивата информация към хората. 

"Не имунизираш ли 60-70 % от населението, имунизираш само конкретния човек, но няма голям ефект. Дано хората не кажат, че не вярват и на ваксината. Този план е за да имаме възможност да реагираме навреме при всяка нова заплаха", допълни той.

Проф. Мутафчийски изрази подкрепата си за проф. Гигов, като изрази мнение, че той е най-подходящият човек за позицията.

Проф. Балтов сподели, че "Пирогов" също ще участва активно в логистиката и съхранението на ваксините.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    То
    Тома Неверни
    4 0
    11:31, 2 дек 2020
    Разбира се, че не вярваме във Ваксината!
    Нито пък на вас вярваме. Когато дарите големите си директорски заплати на нуждаещите се, когато не гледате на хората като на банкомати, когато направите здравеопазването безплатно, тогава ще ви повярваме, че сте загрижени за нас.
Последни новини