Над 1 милиард души ще живеят в зони с 5G до края на 2020 година

Към края на 2020 година над 1 милиард души или 15% от населението на Земята ще живеят в зони, където действат мрежи от пето поколение, сочи изследването Ericsson Mobility Report, цитирано от ТАСС.

В експлоатация вече са пуснати 106 комерсиални 5G мрежи по света, а до края на текущата година абонатите на 5G мрежи ще достигнат 220 милиона.

Това е хубава изненада за мобилните оператори, тъй като по-рано търсенето се оценяваше на по-скромната цифра от 150 милиона абоната до края на годината, посочват анализаторите.

По данни от изследването ако до края на 2020 година 5G мрежите обхванат 15% от световното население, то през 2026 година този дял ще се увеличи до 60%, а броят на абонатите - до 3,5 милиарда души. Така до 2026 година към мрежата от пето поколение ще бъдат свързани 40% от абонатите на мобилни услуги в света. Според анализатори е очевидно, че 5G ще стане най-бързо развиващата се технология, която по темп на разпространение бързо ще изпревари предишните стандарти.

Основният растеж се отчита в Китай, където вече 11% от абонатите са включени към 5G мрежи. На второ място е Северна Америка с дял от 4%, но се очаква регионът да заеме лидерска позиция през идните години и до 2026 година 80% от абонатите да имат връзка от ново поколение.

В Европа 5G технологиите са обхванали едва 1% от всички потребители на мобилни мрежи. Това е свързано с факта, че през 2020 година няколко държави отложиха търговете за 5G честоти и не определиха оператори за новите мрежи.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини