11 г. след трагедията в Охридското езеро още няма обезщетения за пострадалите

11 г. след трагедията в Охридското езеро, роднините на починалите 15 български туристи и останалите около 35 спасени наши сънародници още очакват компенсации за преживените страдания, съобщи БНР.

Повод да си припомним трагедията ни даде разрушеният вчера паметник на нашите сънародници край Охридското езеро. На 5 септември 2009 г. 55 български туристи тръгват с корабчето "Илинден" към манастира "Св. Наум". Около 11 часа корабът потъва за минути на около 200 метра от брега на езерото. 15 души са извадени мъртви, останалите са спасени. На борда на кораба преди трагедията имаше 50 пътници от България, пътуващи към манастира "Свети Наум".

Наследниците на починалите и пострадалите туристи заведоха дело и в България за обезщетение срещу застрахователната компания. Делото е във Върховния касационен съд (ВКС) и все още не е приключило. Магистратите очакват още документи и технически спецификации.

На три инстанции съдът в РС Македония осъди капитана на кораба Сотил Филевски и застрахователния агент от компанията "Лойд" хърватина Бранко Баич на по 1 г. затвор. Една от наследничките на удавен турист по време на делото в македонския съд подари осветена икона лично на капитана Филевски. Причината - той веднага се е хвърлил във водите на езерото, за да спасява хората.

Капитанът Филевски изтърпя присъдата си, а застрахователят Баич още се издирва. Германската застрахователна компания "Лойд" вече се е обединила с норвежка, а корабът е нарязан на скраб.

Корабът "Илинден" е пуснат на вода през 1924 г. Той е участвал е в три войни като военен катер. След това е претърпял технически реконструкции, за да може да превозва туристи. Около година преди инцидента Бранко Баич дава предписания до капитана Филевски в срок от 3 месеца да бъдат отстранени различни проблеми - липса на спасителна лодка, ремонт на машинното отделение, нестабилност на плавателния съд. Въпреки че предписанията не са изпълнени, Байч дава разрешение за плаване и сертификат за годност.

Кметът на Охрид Константин Георгиески също осъди оскверняването на паметника на българските туристи. Георгиески призова гражданите да се въздържат от вандалски актове и да покажат по-високо съзнание.

Снощи и министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди вандалския акт.

В съобщението на македонското дипломатическо ведомство пише, че вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, "а особено добре дошли за нас са приятелите ни от съседна България".

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини