AstraZeneca започва ново глобално изпитване след критики

Ваксината на Оксфордския университет / AstraZeneca ще бъде подложена на ново глобално проучване, тъй като критиците поставят под съмнение твърдението, че може да защити до 90% от хората срещу коронавирус.

В четвъртък сър Джон Бел, професор по медицина в Оксфорд и съветник на правителството, отхвърли предположенията, че предишното проучване не е било правилно организирано или докладвано. Той добави, че се надява пълните, рецензирани данни да бъдат публикувани в медицинското списание Lancet през уикенда.

Въпреки общественото вълнение, породено от съобщението за трета ефективна ваксина, при това обещаваща за развиващите се страни, тъй като е сравнително евтина и може да се съхранява при температура в хладилника, цената на акциите на AstraZeneca спадна.

Анализатор в САЩ пише, че „вярваме, че този продукт никога няма да бъде лицензиран в САЩ“ и твърди, че компанията се е опитала да „украси“ резултатите.

Въпреки това правителството на Обединеното кралство поиска от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA), органът, който лицензира ваксините във Великобритания, да започне процеса на одобрение. Ваксината е основна част от плановете за имунизация на населението на Обединеното кралство с поръчани 100 милиона дози.

Цялостната ефективност на ваксината беше 70%, беше обявено от компанията в понеделник на брифинг на изследователите от Оксфорд. Но подгрупа от по-малко от 3000 души в Обединеното кралство получи режим на по-ниски дози - първоначално случайно, където ефикасността се увеличи до 90%. При повечето доброволци в Бразилия и Великобритания тя е 62%.

Сър Мене Пангалос, ръководител на научноизследователската и развойна дейност на биофармацевтичните продукти на AstraZeneca, потвърди, че изпитването с ниски дози не е включвало никой на възраст над 55 години.

Изследователите нямат обяснение за резултата от 90% при хора, на които е дадена половин доза, последвана от цяла доза ваксина, вместо две цели дози в други групи от проучването.

В четвъртък AstraZeneca заяви, че ще предприеме ново глобално проучване, като използва режима на по-ниски дози. Графикът за регулаторно одобрение и разпространение на ваксината в Обединеното кралство и Европа не трябва да бъде засегнат.

Критиците също така твърдят, че изпитванията не включват достатъчно етническо разнообразие, баланс между половете и възрастта, за да задоволят американския регулатор FDA.

Бе прието преди някое от изпитванията за ваксини да отчете резултати, че 60% ефикасност би била достатъчна за лиценз и би била полезна, припомня The Guardian.

Учени от Оксфорд и компанията признаха, че са изненадани от констатацията, че по-ниският режим на дозиране има по-добри резултати. Пангалос го нарече случайност.

"Възможно е, като се даде малко количество от ваксината, за да се започне и последва голямо количество, това да е по-добър начин за задействане на имунната система в действие което ни дава най-силния имунен отговор и най-ефективния имунен отговор", казва проф. Сара Гилбърт, ръководила изследването на ваксините в Оксфорд.

Изпълнителният директор на AstraZeneca каза на Bloomberg, че ще започне международно изпитване с по-ниски дози. Този ход ще се разглежда като опит да се задоволи FDA и да се конкурира, ако спечели лиценз в САЩ, с Pfizer и Moderna, които и двете публикуват данни за 95% ефективност.

Питър Опеншоу, професор по експериментална медицина в Империал Колидж в Лондон, заяви, че ще трябва да се съберат повече данни, ако изпитването с ниски дози от проучването включва само участници под 55 години.

„Ако това е вярно, това може да означава, че нямаме никаква информация за този режим при възрастни хора“, каза той. „Трябва да изчакаме пълните данни и да видим как регулаторите гледат на резултатите от фаза 3 изпитания."

Коментари в сайта

Последни новини