Връх в Родопите ще носи името на полковник Владимир Серафимов

Общинският съвет единодушно гласува на днешното си заседание безименен връх над сeло Мугла да бъде кръстен на освободителя на Средните Родопи полковник Владимир Серафимов. Вносител на докладната записка за именуването на върха е кметът Николай Мелемов. Тя е по предложение на кмета на община Брезово Христо Енков. Безименният връх се намира между върховете Голям Перелик и Голям Снежник, а височината му е 2036 метра.
Село Свежен, община Брезово, е родното място на освободителя на Родопите, участник в Балканската и Първата световна войни, човека, без който България днес нямаше да е същата – легендарния полковник Владимир Серафимов. На 21 октомври 1912 г. той командва 21-ви Средногорски полк, който извоюва свободата на Родопа планина, посочва в мотивите си кметът Христо Енков. В предходния мандат той е бил кмет на село Свежен.
С решението си Общинският съвет в Смолян упълномощава кмета Мелемов да изпрати писмено предложение до президента Румен Радев за именуване на безименния връх в Родопите на името на легендарния полк.Серафимов.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.01.2021

Последни новини