Бюджет 2021 бил щедър към културата

Парламентът прие окончателно бюджет на Министерството на културата за 2021 г. от 245 млн. лева. Депутатите продължават с гласуването на второ четене на законопроекта за държавния бюджет за следващата година.

За политика в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство са заделени 27 292 900 лева, за политика в областта на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина, и достъп до качествено художествено образование са планирани 211 851 300 лева, а за бюджетна програма "Администрация" - 5 532 900 лева.
За Съюза на народните читалища като национално представителната организация на читалищата са предвидени 140 000 лева.

Не беше прието предложението на "Обединени патриоти" да се увеличат средствата за сценичните изкуства от 120 на 123 млн. лева, заради ограничаването на публиката в салоните предвид епидемичната обстановка.

Евгени Будинов /ГЕРБ/ коментира, че парите за култура винаги трябва да са повече, обаче бюджет 2021 г. е щедър към културата. По думите му, парите са с близо 30 млн. повече от миналата година или с 13 процента. Той отбеляза, че миналата седмица Министерският съвет е приел закон за филмовата индустрия, в който е предвидено увеличение за този сектор с 25 млн. лева и с тях бюджетът за култура за 2021 г. ще стане 270 млн. лева. За сценични изкуства - всички заплати ще бъдат вдигнати с 10 процента, каза Будинов. По думите му, през 2021 г. дори театрите и другите институти да не играят, те ще получават своите заплати, режийните им също ще бъдат платени. Той благодари на управляващите, че са оставили театрите да работят, дори и на 30 процента.

Нона Йотова /"БСП за България"/ отбеляза, че въпреки че се чака се нов закон за българското кино, този факт не е съобразен с проектобюджета. Тя отбеляза, че 8 млн. лева са за подпомагане на дейците на свободна практика чрез Национален фонд "Култура", но днес вече има много по-строги противоепидемични мерки. Има хора в независимия сектор, който нямат абсолютно никакви средства, коментира Йотова.

Калин Вельов /ГЕРБ/ посочи, че през 2020 г. са били насочени към независимия сектор 22,5 млн. лева в програми към Национален фонд "Култура" и Министерството на културата и те вече са достигнали до повече от 5 000 творци. Разбира се, че не достигнаха до всички и не са достатъчни, но се реагира адекватно, коментира той. Вельов добави, че е предвидено Министерството на културата да продължи работа по тези програми и през идната година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини