"Европейска нощ на учените" на 27, 28 и 29 ноември

Инициативата "Европейска нощ на учените" чества през 2020 г. своята 15-годишнина. По този повод ще се състоят стотици събития, едновременно в цяла Европа, с финансовата подкрепа на Европейския съюз по дейностите "Мария Склодовска-Кюри", които са част от програмата "Хоризонт", съобщиха организаторите.

За пореден път събитието ще даде възможност на изследователите да покажат широкото приложение на науката и на нейното въздействие върху ежедневието на хората.

Мащабната инициатива предизвиква огромен интерес всяка година. През 2019 г. бяха изпълнени общо 55 проекта, в 433 града от 27 държави в цяла Европа и извън нея. Посетителите наброяваха над 1,6 милиона, а 36 000 учени взеха активно участие в проектите, припомнят организаторите.

Тази година инициативата "Европейска нощ научените" в България ще е под формата на проекта FRESHER, който е с посланието - Find Research Everywhere, SHare and ExpERience, или на български език - "Намери учените навсякъде около теб, сподели и експериментирай".

Координатор на събитието е Центърът за изследвания и анализи, обединяващ 20 партньори - академични, изследователски, индустриални и образователни организации, и над 40 асоциирани партньори.

За първи път събитието ще се състои в три последователни дни и ще се излъчва онлайн, като началото е на 27 ноември от 18.00 часа. Зрителите ще имат възможността да наблюдават динамична и интересна програма, с над 20 включвания на живо и с гостувания в студиото от всички партньори. За 28 и 29 ноември се предвижда излъчване на 18 часа дигитално съдържание от цялата страна. Клиповете ще бъдат публикувани в сайта на проекта, за да бъдат достъпни и след финала му.

Централна тема за 15-годишнината ще бъде "Международната година на растителното здраве", обявена от ООН, като на нея са посветени събития от всички научни области. Ще се дадат отговори на въпросите: "Как да получим гориво от растения?", "Как от клетката ще порасне растение?", "Хартията - от засаждането на дърво до изложбената зала", "Демонстрации на мобилни роботи", "Интернет на нещата в умните градове".

И тази година инициативата ще демонстрира това, което изследователите правят за обществото по интерактивен и ангажиращ начин, насърчавайки избора на научноизследователска кариера сред младите хора. Събитието дава възможност на всеки, който проявява интерес, да се превърне в учен за една вечер и да открие с какво се занимават изследователите, и как това влияе на останалия свят.

Събитието е общоевропейско, достъпно е за широката публика, може да се наблюдава и във Фейсбук страницата на проекта - https://www.facebook.com/ResearchersBG, както и в YouTube канала на "Европейска нощ на учените".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини