Унгария окончателно реши да изпробва руската ваксина

Унгария започва да изпробва руската ваксина срещу COVID-19, след като миналата седмица стана първата европейска държава, получила образци от нея. Това обяви днес унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от "Асошиейтед прес" и БТА.

По думите му Унгария е получила десет дози от "Спутник V" - ваксината, за която през август Владимир Путин каза, че е първата в света, - и ще я тества за безопасност и ефективност. Миналата седмица Сиярто каза, че се водят преговори с руските партньори за произвеждането на препарата в Унгария.

Той е казвал също, че Унгария преговаря с три китайски производителя на ваксини и е купила от Китай 2,8 милиона дози противовирусен препарат. Освен това Унгария е резервирала 12 милиона дози от бъдещите ваксини на фармацевтични компании от Европа и САЩ - британско-шведската AstraZeneca, белгийската Janssen и германско-американската на Pfizer и BioNTech.

"Спутник V" не е преминала още пълноценните клинични изпитвания и не е оценявана от Европейската агенция по лекарствата. Тя вече се прилага в Русия сред здравни работници и високорискови групи, припомни АП.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Хи
    4 0
    10:21, 24 ное 2020
    НЕ! България трябва само с американска ваксина, така е казало американското посолство. А ще ги внася, както и вековното американско месо, затят на Тиквун.
Последни новини