Рано тази сутрин е починал проф. Александър Чирков

Рано тази сутрин е починал проф. Александър Чирков, съобщават редица информационни сайтове. Той е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

В Западен Берлин специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата "Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ва
    Василев
    17 0
    14:53, 24 ное 2020
    Животът на професор Чирков показа, че хората, които го мразеха пред 1989 година - т.нар. медицински елит, защото им показа другото хуманно, професионално и западно лице на медицината, до последно му пречеха. Той създаваше нови болници, Те му ги вземаха, грееха се на неговия огън и труд.
    Като Пеевски и Гешев в днешно време - крадат чуждото.
    Това показва по недвусмислен начин че ни управляват същите хора от онова време. Тогава го спасяваха Людмила Живкова и баща и, днес няма кой. Прочетете или по-скоро си спомнете за неговото желание за ред, ред, ред в здравната ни системата и нейното състояние сега.
    Още един стърчащ човек пое Пътя към Светлината.
    Да му благодарим и да пазим малкото останали стърчащи хора в медицината!
    Последното му място ще бъде в Германия, не в България. Това казва много.
  • 2
    Ив
    Иванов
    5 0
    18:53, 24 ное 2020
    Д-р Чирков ще бъде погребан в Германия-родината,която му даде всичко,а не в родината, на която той даде всичко и нищо не получи..
  • 3
    Аз
    азъ
    0 0
    04:06, 25 ное 2020
    Професора е пример за успял *******. При това много успял.
Последни новини