Предстои да се регламентира използването на бързи антигенни тестове

Антигенни тестове са закупени от България. Те ще стигнат РЗИ-тата, спешните центрове и пропусквателните пунктове пред болници и ДКЦ. Това каза здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на щаба.

За момента няма да предприемаме действия по отношение на регламентирането на антигенните тестове като алтернатива на PCR, заяви той ( т.е. да се карантинира човек, да влиза в болница или да се отчита в статистиката само на база резултата от антигенен тест).

При положителен резултат, задължително ще се изисква PCR тест, преди да се определи като заразен с коронавирус.

Министър Ангелов изказа личното си мнение, че тогава, когато има симптоматика на петия - седмия ден от контакта, е добре да се извърши антигенен тест.

Въпросът бе зададен във връзка с препоръките на здравните служби на ЕС, издадени снощи. Според тях регламентирането на използването на бързите антигенни тестове се извършва от страните членки. Предстои това да бъде обсъдено и направено в България.

"Когато се направи антигенен тест и се случи пред лечебното заведение, човекът има въможност да си направи PCR в леченото, който е безплатен. Има право да го направи, но не е длъжен. Много хора си правят антигенни, които са позитивни, но не си правят PCR. Правят го, за да не се ограничи тяхното предвижване в обществото и да не се карантинират", поясни министър Ангелов.

Очаква се да бъде подписан анекс, след което личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове, които да нямат лимит.

В момента са закупени и доставени 70 хил. антигенни тестове, предстои да бъдат поръчани още един милион. Те ще бъдат пуснати в продажба, а държавата ще достави в определените места, където бърз антигенен тест се прави безплатно, каза министърът. Той повтори, че това са РЗИ-тата, спешните центрове и лечебните заведения.

Коментари в сайта

Последни новини