Благоевград пред пълна блокада

Драстични мерки за борба с коронавируса предлага на оперативния щаб новосформираната комисия в Общинския съвет в Благоевград. Сред тях е и затваряне на търговските обекти в града за 3 седмици, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и бензиностанции.

Предложенията ще бъдат изпратени на Кризисния щаб за одобрение.

Решението за създаване на специална анти-ковид комисия бе взето на последната сесия, като бе мотивирано с желанието местните законодатели активно да се включат в битката с коронавируса.

Д-р Владимир Пандев, заместник-председател на комисията призна по БНР, че досега Общинският съвет е бил изолиран и подценен от оперативния щаб, ръководен от кмета. По думите му в управлението на епидемичната обстановка в града няма координация между звена, които могат да бъдат много ефективни.

В сряда съветниците от комисията за борба с коронавируса са обсъдили възможността за закупуване на апаратура за даряване на кръвна плазма, а едно от предложенията, които ще бъдат внесени в Общинския оперативен щаб е за затваряне на всички обекти в града, с изключение на аптеките, хранителните магазини, общински и държавни учреждения, бензиностанции и банки.

Според д-р Владимир Пандев обаче тези мерки са безсмислени и само ще затруднят дейността на хората и ще създадат паника.

По данни на Националната информационна система през последното денонощие новите случаи в Благоевград са 210. До момента потвърдени с коронавирус в областта са 6 719 души. Районът бе сред първите червени зони - преминали заболеваемост над 120 на 100 000 души.

От 17 ноември учениците от пети до дванадесети клас от училищата на територията на общините Гоце Делчев и Сандански преминаха към дистанционна форма на обучение по решение на областния оперативен щаб.

След посещение на министъра на здравеопазването в Благоевград беше взето решение за преструктуриране на местната болница за лечение на коронавирус. Само три отделения продължават да функционират по предназначение - са родилно, детско и отделението по неонатология.

Източник: БНР

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Оп
    оперативния щаб
    2 0
    09:55, 19 ное 2020
    Шайката е пълен провал навсякъде в страната.

Случаен виц

Последни новини