Стабилно инвестиционно сътрудничество между България и Русия в трудни времена

Въпреки трудностите, инвестиционното сътрудничество между България и Русия се развива достатъчно стабилно. Това каза по време на онлайн форум в сряда Константин Артюшин, търговски представител на Русия в България. Той допълни, че във взаимните инвестиции няма осезателен спад, за разлика от обемите на външната търговия.

Константин Артюшин участва в инвестиционен уебинар, организиран от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, Търговско-промишлената палата на Руската Федерация и Съвета по инвестиции при БТПП.

Русия устойчиво е на седмо място между всички страни, в това число и европейски държави, по обем на бизнес инвестициите и размерът на инвестиции е съпоставим с този на страни като Италия или Гърция, каза Артюшин. Той допълни, че около 5 млрд. долара са инвестирани от частни лица от Русия в 74 000 недвижими обекти в България, с което общите инвестициите на руснаците са напълно съпоставими с лидера в инвестиционния процес в България - Нидерландия, и са 800 млн. долара.

Артюшин посочи, че от руска страна биха искали да видят достатъчно активни инвестиционни процеси от българските предприемачи в Русия. В условията, свързани със сериозни ограничения на пазарите заради пандемията и с общите тенденции на световната търговия, ние сме готови да поддържаме и приветстваме проекти, които са свързани с инвестиции в локализирането на производство на стоки в Русия, развитие на логистиката и инфраструктурата и други проекти, които ще помогнат за развитието на двустранната търговия, каза Артюшин.

Председателят на управлението на Международната банка за икономическо сътрудничество Денис Иванов посочи по време на форума, че въпреки пандемията банката продължава активна работа в Русия и България. Сред важните сделки, направени през последната година, той изтъкна предоставените два кредита на обща стойност около 90 млн. евро в полза на "Булгартрансгаз" за разходи по проекта "Балкански поток".

Владимир Падалко - вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Русия, отчете големия интерес на регионалните поделения на палатата в Русия към форума. Руските региони не само не са изгубили интерес към България, а дори са го увеличили, допълни той. По думите му, на пандемията се гледа като на врата - едната се затваря, а втората се отваря. Ако използваме този подход, вероятно ще възстановим миналото ни величие в стокообмена, ще се върнат и производствените вериги, допълни Падалко.

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин каза, че двустранните отношения се развиват с добра динамика.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини