"Зеленият" план за 1 трилион евро на Европейската инвестиционна банка получи одобрение

Правителствата в ЕС одобриха "зелена пътна карта" за кредитната институция на блока, която ще спре да финансира проекти за изкопаеми горива и разширяване на летища, макар според екоорганизации това да не е достатъчно, предаде Ройтерс.

Планът "Климатична банка" на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) се обсъжда от миналата година, когато бе очертан като знак за намерението на ЕС оглави борбата с климатичните промени.

Предвидените 1 трилион евро ще бъдат похарчени до 2030 година за проекти, насочени към климата, биоразнообразието и устойчивостта. Банката допълва, че до края на годината "всички дейности по финансирането" ще бъдат приведени в съответствие с Парижкото споразумение.

Това е ключов принос за водещата роля на Европа по пътя към декарбонизация и зелена, устойчива и социално приобщаваща икономика, коментира президентът на ЕИБ Вернер Хойер.

Екологичните групи приветстваха предложенията на ЕИБ миналата година, но заявиха, че окончателната версия е лишена от някои от първоначалните амбиции.

Крайният срок за спиране на финансирането на петролни и газови проекти е отложен с една година, някои други вредни проекти ще продължат да получават подкрепа до 2022 година, изграждането на пътища също ще продължи, уточнява Ройтерс.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини