Новият Macbook Pro обещава 20 часа живот на батерията

Американският технологичен концерн Apple Inc. стартира прехода си от чиповете на Intel Corp. към своята собствена разработка във вторник, разкривайки първите компютри Mac с основен процесор, проектирани вътрешнофирмено от производителя на iPhone.

Базираният в Купертино, Калифорния, технологичен гигант, обяви в началото на третото си за тази есен виртуално събитие, наречено „One More Thing“, нов MacBook Air. Компанията заяви, че новата машина, чиято цена започва от 999 долара, има нов процесор на Apple, наречен M1.

Новият компонент ще позволи значително подобрена енергийна ефективност за по-добър живот на батерията, по-бързи графики и скорости на приложенията, по-бърза обработка за задачите за машинно обучение и по-добра сигурност. Apple заяви, че батерията на лаптопа ще издържа до 18 часа.

Компанията представи и нови 13-инчови MacBook Pro и Mac mini, базирани на този основен процесор. Цената на Mac mini започва от 699 долара - със 100 долара под цената на сегашния модел. Началните цени на MacBook Air и MacBook Pro остават същите - 999 и 1 299 долара.  

M1 има 8-ядрен централен процесор, комбиниращ четири мощни и четири високоефективни ядра, заяви Apple по време на събитието. Чипът ще разполага и с 8-ядрен графичен процесор, който захранва видео игрите и другите тежки графични приложения. Компанията заяви, че това е чипът с най-висока производителност, който е правила до момента.

По време на събитието концернът обяви, че новата версия на операционната система за компютри - Big Sur, ще бъде налична за сваляне на 12-и ноември (четвъртък).

Стартът на продажбите (поръчките започват още от днес, б. ред.) сигнализира за доверието на Apple в своите персонализирани процесори, както и съмнения за пътната карта на компютърния чип на Intel. Apple доставя свои собствени процесори от 2010 г., започвайки с iPad и след това с iPhone. Събитието във вторник означава, че компанията вече ще използва персонализирани чипове във всеки основен продукт, който продава.

През юни Apple заяви, че окончателното сбогуване с Intel ще отнеме две години. При обявяването на прехода Apple заяви, че този ход ще осигури обща архитектура за всичките ѝ устройства. Това означава, че бъдещите iPhone, Mac, iPad и Apple Watch ще работят с вариант на същия чип. Това ще позволи на устройствата да работят по-добре заедно и ще позволи на приложенията за iPhone да работят за първи път на Mac. Това също може да доведе до по-добър живот на батерията.  

Apple държи по-малко от 10% от пазара на персонални компютри, така че прякото въздействие върху продажбите на Intel може да бъде ограничено. Но промяната подчертава кризата, обхванала най-големия производител на чипове в света. Той бе принуден да забави нов производствен процес, като даде на конкурентите шанса да наваксат.

Партньорството между Apple и Intel започва през 2005 г., когато покойният съосновател на Apple Стив Джобс очерта отдалечаване от процесорите PowerPC. Intel помогна на Apple да настигне компютрите с Windows, някои от които бяха по-мощни по това време. Apple разработва своите чипове по дизайн на британската Arm Ltd, която се намира в процес на продажба на Nvidia в сделка за 40 млрд. долара.

Източник: investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини