До края на седмицата ДКЦ-та в София откриват ковид зони, заяви Фандъкова

До края на идната седмица Диагностично-консултативните центрове /ДКЦ/ в София трябва да открият ковид зони, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на извънреден брифинг, който дадоха заедно с министъра на здравеопазването проф.Костадин Ангелов в Министерския съвет.

Кметът посочи, че очаква до сряда първите ДКЦ-та в столицата да открият своите ковид зони. В ковид зоната пациентите ще могат да получат клиничен преглед от лекар, кръвни изследвания и тестване и при нужда рентгенова снимка, каза тя. Кметът посочи, че правителството ще отпусне средства, които да осигурят допълнителното заплащане за работа с ковид пациенти на всички екипи - и лекари, и лаборанти, и сестри, които работят в ковид зоните, а също така и за осигуряването на безплатни тестове. С тази финансова помощ се надявам, каза Фандъкова, ДКЦ-та да отговорят на очакванията на хората и да могат да намалят колкото е възможно натиска към болниците.

Всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава, каза кметът и допълни, че само в днешния денв София са хоспитализирани общо 1252 души, от които 141 са за интензивно лечение, като ръстът от вчера е 84. Това показва един огромен натиск върху болниците в София, каза тя.

Пациентите, които личните лекари ще изпращат в ковид зоните към ДКЦ-та ще могат да бъдат прегледани и съответно да им бъдат направени изследвания, които да се представят на личния лекар и по негова преценка да се реши какво ще е последващото лечение. Кметът посочи, че личните лекари ще бъдат първото сито, второто сито ще бъдат тези ковид кабинети, където ще се преглеждат пациенти по насока от джипитата.

Фандъкова отново напомни, че трябва да се спазват мерките и допълни, че контролът в столицата е засилен максимално. Тя отбеляза, че мерките в столицата са в две насоки: носене на маски на закрито и към ограничаването на струпването на хора на обществени места. Кметът посочи, че такива действия са ограничаването на работното време на ресторанти и заведения, затваряне на барове и дискотеки, преминаването на студентите и гимназистите на дистанционно обучение, ограничаването на достъпа на тийнейджъри до търговските центрове и зеленият коридор за възрастни хора за достъп до търговските вериги. Ако нещата продължават във възходяща линия, според кмета, единствената допълнителна мярка, която има смисъл да се въвежда е преминаването към дистанционно обучение на прогимназиалния етап от образователната система. Ограниченията трябва да се въвеждат с разум и отговорност, каза Йорданка Фандъкова и допълни, че към този момент мерките са достатъчни. Според нея въпросът е за повишаване на контрола и за самоконтрол от страна на всеки.

Д-р Георги Гелев, ръководител на Центъра за спешна медицинска помощ в София, обяви, че до 17.00 ч. днес са получили 70 сигнала за ковид, които са обслужени. От тези случаи седем са били за болница и са били настанени. Освен това обаче има още около стотина случаи които чакат. Днес на територията само на град София работят общо 36 екипа - 21 медицински, 10 екипа на МВР и пет екипа от парамедик и шофьор.

Гелев посочи, че новите ковид зони ще облекчат работата на спешните медици и на болниците. По изчисления на ЦСМП по около 3000 са съмнителните или ковид случаи на денонощие, а от тях около 20 процента или 60 пациенти се нуждаят от болнична помощ. Гелев отбеляза в отговор на репортерски въпрос, че няма да има специални "ковид линейки", а медицинските автомобили са за всички случаи, след всеки случай се дезинфекцират. Когато няма пациент в тях работи ултравиолетова лампа.

Допълнителните линейки, които влязоха в ЦСМП-София град, са 17, каза министър Ангелов. За десет от тях вече са назначени парамедиции и шофьори, остава и за другите седем да бъдат назначени. Седем вече се използват в системата на ЦСМП-София град, останалите през следващата седмица ще бъдат включени, за да може да се подобри обслужването на пациентите на територията на столицата.

В отговор на репортерски въпрос министър Ангелов каза още, че няма недостиг на интензивни легла в столицата. Той отбеляза, че през изминалата седмица е имало проблем с достъп до болниците в София, защото не са били изпълнени своевременно разпорежданията му за разкриване на 10 процента от болничните легла за ковид пациенти. Министърът каза още, че вече няма проблем с леглата в столицата.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини