Томислав Дончев: Нови 3 млрд. за саниране, фотоволтаични системи на покривите, хидропомпи и енегийно ефективно външно осветление

Предвиждат се нови 3 млрд. лева за саниране на сградите, каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн видеоконференция, организирана от зам.председателя на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент Искра Михайлова на тема: "Вълната от саниране - пътят към неутрално въглеродна Европа". Тези пари да се планира да се използват от Плана за възстановяване на ЕС към нова програма за саниране на сградите.

Парите ще се използват не само за саниране на частни сгради, но и в публични и бизнес сгради. Предвидени са 1,6 млрд. лева да бъдат ползвани за саниране на частни сгради, посочи вицепремиерът.

Томислав Дончев добави, че освен санирането, трябва да се приложат и други мерки за постигането на ефективна енергийна ефективност. Той даде за пример поставянето на фотоволтаични системи на покривите на сградите, хидропомпи и др. решения. Освен това може да се използват и нови технологии като поставянето на термопомпи.

282 млн. лева ще бъдат насочени за енергийно обновяване на промишлени сгради. Предвиден е и четвърти компонент - мерки за енергийна ефективност на системи за външно изкуствено осветление с бюджет 452 млн. лева.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    То
    Томи гьона или Фантомас
    5 0
    06:34, 7 ное 2020
    Нови 3 милиарда за крадене
  • 2
    3,
    3,14
    5 0
    07:32, 7 ное 2020
    Хората от глад умират,те за саниране на сгради мислят!Всички в Белене!!
    • Аа
      ААААААА
      6 -2
      10:06, 7 ное 2020
      Ще се сети народа че от Белене е имало нужда. Казват там били пращани цвета на нацията. Като гледам днешният цвят и те са за пращане там. Историята се изкривява. Винаги при капитализъм е имало алчни и безскрупулни хора. Единствено в началото на соца някои от тях бяха пратени там където трябва.

Още новини

Последни новини