Турция глоби Facebook, Instagram, TikTok, YouTube и Twitter по 1,17 млн. долара

Турция наложи солени глоби на редица социални платформи, сред които Фейсбук, Туитър, ТикТок и други, за нарушаване на нов закон, който според налага по-голям контрол на социалните медии, предаде ДПА.

Това съобщение по ирония беше направено в Туитър от заместник-министъра на транспорта и инфраструктурата Йомер Фатих Саян.

На Фейсбук, Инстаграм, Туитър, Перископ, Ютюб и ТикТок са наложени глоби от по 10 милиона турски лири (1,17 млн. долара), съобщи Саян.

Наказанието е заради това, че те не са назначили в рамките на определения краен срок свой представител в Турция според условията, заложени в новото турско законодателство, което влезе в сила от началото на миналия месец.

Критици определиха новия закон като "драконовски" и предупредиха, че той ще засили онлайн цензурата и ще задуши още повече инакомислието в страната.

Новото законодателство, прието през юли, има за цел да упражнява по-голям контрол над социалните медийни платформи. Според закона платформите с над милион потребители на ден трябва да имат представител в Турция и да съхраняват данни за потребителите, като в противен случай са заплашени от глоби.

Новото законодателство предвижда също наказания като блокиране на реклами или намаляване с до 90 процента на широчината на честотната лента на интернет трафика на съответната медия, което съществено ще блокира достъпа.

Саян изрази увереност, че социалните медии ще се съобразят със закона и ще назначат свои представители в страната.

"Намерението ни не е да бъдем в конфликт с тези доставчици, които служат на милиарди хора в целия свят", написа още той в Туитър.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини