Хасковлии слагат зимни гуми на колите, предстои акция „Зима“

  Захлаждането на времето напомни на водачите да сложат зимни гуми на колите си. По този повод автосервизите в Хасково са затрупани от работа. Препоръчително е да се запази час, за да се избегне чакането.

  Един от изрядните водачи е хасковлийката Христина Котларска. Тя беше дошла за монтаж на зимните гуми на автомобила, защото смята, че сега е момента за това.

  „При падане на температурата под 14 градуса е добре да се сменят сменят летните гуми, защото при студена пътна настилка, каучукът им се втвърдява и гумите започват да се пързалят. Именно заради това е добре да се монтират зимни, които имат по-добро сцепление с асфалта“, каза механикът Недко Христов.

  При износване на старите гуми, клиентите предпочитат да си купят нови, а не да вземат втора употреба, каза колегата му Мирослав Димитров. Той уточни, че новите вече са на достъпни цени. Масовите зимни гуми от 15 цола вървят средно от 70 до 110 лева на брой, но има и по-евтини – китайски, които започват от 65 лева. Според него хората, които държат на качество купуват гуми от популярните марки, които вървят по 140-150 лева на брой. С нови гуми автомобилът може да измине средно между 40 000 и 50 000 км.

  При смяната на гумите задължително трябва да се направи и баланс, заяви приемчикът в автосервиз „Пежо“ Дуран Юсеин. Той поясни, че ако не се направи баланс, се получават вибрации, което е опасно при по-висока скорост, а и колата дърпа встрани.

  Междувременно от тази неделя, 1 ноември, „Пътна полиция“ в Хасково започва акция „Зима“. Ще се следи за поставени гуми за зимни условия - с грайфер не по-малък или равен на 4 мм, изправност на светлини и чистачки. Глоби ще се налагат след 15 ноември, а дотогава полицията само ще предупреждава.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (21)

  • 1
   Ка
   Качамачко
   22 -12
   13:07, 29 окт 2020
   Уж сме демокрация а непрекъснато ти налагат някакви мнения които стректно да изпълняваме Ако не изпълняваш -глоби Задължения на КАТ е да следят за спазване на закона за движението попътищата а не кой има ЗАСТРАХОВКА или технически преглед или летни или зимни гуми Оказа се социализмае по демократичен строй Но нали трябва да пълним гушите на мутрите и държавата
   • +-
    +-
    6 -12
    14:25, 29 окт 2020
    Задълженията на Пътна полиция /а не КАТ Качамачко/... Виж коментара
   • Ед
    Едно време
    8 -1
    18:52, 29 окт 2020
    Едно време преди 1989г първо плащаш данъка на колата и ако някой пази белжки от тогава може да погледне вътре какво пишеше.
    Имаше три реда и се плащаше:
    Данък автомобил
    Пътна такса
    Застраховка отговорност
   • Ед
    Едно време
    8 -1
    18:57, 29 окт 2020
    Технически преглед само в сервиза на КАТ.
    И ако ти има нещо в съседния вход директно в сервиза.
    Беше доста скъп ремонта в тези сервизи, Затова всеки си имаше резервни части и инструменти в багажника на колата си дори за основен ремонт на двигателя
   • Са
    Само мръсен секс за Гяурите
    4 -5
    19:42, 29 окт 2020
    Зимни Гуми
    Риболовни билети за Черно море
    Водомери на домашните кладенци
    ....
    Тулупи ,
    Чекмеджетата трябва да се пълнят
  • 2
   Ha
   haskovo
   9 -11
   13:22, 29 окт 2020
   Хасковлии слагат гуми с до 2005-та на премиум немските си коли.
   Гумите са най-важни при движението и безопасността по пътищата, но те не сайдисват хората. Кога ще дойде закон, който да задължава гумите да бъдат минимум 4-годишни???
   • Ам
    АмериканскиХойКосмат
    5 -3
    19:44, 29 окт 2020
    Даже при нас с
    - 40 градуса зимните гуми не са задължителни
    .....
    Всичко е храна за бейове
    ....
    И ДА - аз карам със скъпи гуми Мишелин - все-сезонни с рейтинг +180 км
   • Яз
    Язе
    0 0
    19:16, 30 окт 2020
    А максимум колко-20...
  • 3
   Ин
   инж Димов
   23 -4
   13:22, 29 окт 2020
   Уважаеми пишещи тази статия, а попитах те ли тези "гумаджии" какво образование имат? По принцип един папагал повтаря едно и също това което е научил! Колко бе зимата миналата година и колко сняг имаше в района? Изискванията са 4 мм грайфер за зимни условия! Не е упоменато дали да са зимни или летни! Големите производители на автогуми от няколко години произвеждат и все сезонни гуми като характеристиките вече им се доближават до зимните и летните едновременно. Обаче на гумаджиите това им намаля работата наполовина. И отделно зимата под 4 мм трябв пак да се сменят а пък българина кара гумата до последно.
   • +-
    +-
    5 -7
    14:27, 29 окт 2020
    Къде е това само 4 мм грайфер за зимни условия?
    Ще посочиш ли правната норма?
   • До
    До +-
    6 0
    19:05, 29 окт 2020
    Като искаш норматив ей ти на - чл. 139, ал. 1, т. 4 от Закон за движението по пътищата. Там си пише, че ППС трябва от 15 ноември до 1 март да бъдат с минимум 4мм грйфер на гумите подходящи за зимни условия.
  • 4
   Х
   Х
   13 -7
   13:39, 29 окт 2020
   Ква зима бе, аз ходя по къс ръкав още. И добре да речем че сложа зимни...и ко...края на януари пак ще падне снегът както всяка година, и аз трябва да си изтъркам зимните гуми докато стане найстина зима. Няма логика !!
   • Бъ
    бъзз
    7 -4
    17:24, 29 окт 2020
    Карай с летни тогава.
    Дано не пострада и някой друг, освен теб.
  • 5
   Бо
   бояджия
   10 -6
   13:41, 29 окт 2020
   страхотна мацка, но стоманените джанти на колата и са взели да ръждясват, ако си остави телефона ще и ги боядисам, имам черна боя 3 в 1, ще станат като нови
   • 12
    123
    1 -1
    08:08, 30 окт 2020
    Това е новинарката от кабеларката .Телефона и не е тайна потърси .Живее сама с детето си дерзай.
  • 6
   Всичко е алъш вериш да става и полицаите да имат причина за глоби. А дали патрулните и служебните им автомобили ще са със зимни гуми? Журналята да идат и премерят техните гуми 😜
   Все пак тука сме южна тракия а не Алпите или скандинавските държави.
   • Бъ
    бъзз
    7 -6
    14:41, 29 окт 2020
    Премери ги ти!
    Или не умееш?
    Или те мързи?
    Или те е страх?
  • 7
   Ка
   Каруцар от Република
   4 -1
   19:02, 29 окт 2020
   Писачът на материала тук - защо не ги попита, колко пари вземат за смяната на гумите???
  • 8
   И заптиетата и те
  • 9
   Ка
   КАЧАМАЧКО
   2 -2
   20:25, 29 окт 2020
   ПИСАЕХ по горе катаджиите се занимават с неща които пълнят бюджета и гуши4те на МУТРИТЕ в охранителния и криминален сектор на МВР пък вместо да разкриват престърления и да опазват общественият ред се занимават с несвойствени неща свързани с актове и глоби
  • 10
   Ка
   Кацаров
   4 -3
   20:31, 29 окт 2020
   ПРИ проверка от орган на КАТ винаги е едно и също до ВТРЪСВАНЕ ----Дайте си документите Застараховка Технически преглед и книжката Какво го интересува катаджията имам ли застраховка Книжка да спирачки да фарове да гуми да но ----застраховка ---- пълнят гушите на мутрягитеАБЕ ДЖАНДАРСКИ ИСТОРИИ

  Хороскоп за 24.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
  24 ное 2020
  Последни новини