Германия под новата карантина: всичко се затваря, но не и училища и детски градини

Нова карантина в Германия от понеделник ще наложи затваряне на всички заведения, спортни и културни обекти, но не и училищата и детските градини. За разлика от Бълария, където, въпреки съпротивата на екипа на Министерството на образованието, здравният министър наложи затваряне на гимназиите, в Германия те остават отворени. Ще работят и детските градини.

Мерките обяви федералният канцлер Ангела Меркел на пресконференция след видеоконферентно заседание с премиерите на 16-те провинции в страната.

"Трябва да действаме, и то сега, за да избегнем тежка извънредна ситуация в областта на здравеопазването в национален план", подчерта тя.

Хранителните заведения ще могат да правят доставки по домовете. Хранителните магазини ще работят.

Хотелите няма да имат право да настаняват туристи.

Германското правителството ще отпусне до 10 милиарда евро спешна допълнителна помощ за подпомагане на икономическите сектори, които ще бъдат засегнати от затягането на мерките. По-малките компании ще получат 75% от своите нереализирани приходи.

По-рано днес институтът "Роберт Кох" съобщи за близо 15 хиляди нови случая на коронавирус в Германия през последното денонощие. С това общият брой на регистрираните заразени в страната с население от 83 милиона души надхвърли 449 хиляди. 27 души са починали за изминалите 24 часа от COVID-19. С тях общият брой на смъртните случаи в страната достигна 10 098. Броят на починалите в Германия е по-нисък в сравнение с държави с аналогичен брой заразени, както и с другите големи европейски страни. Това се обяснява частично с добрата здравна система.

От петък Франция е отново в обща карантина. Мерките обяви президента Еманюел Макрон в обръщение към французите.

Излизането от дома ще става само по няколко уважителни причини, посочени в декларация, барове и ресторанти затварят.

Училищата ще останат отворени при специален санитарен протокол, ще работят и държавните служби и търговските обекти, трудът на французите няма да прекъсва, но работата от дома трябва да стане масова. Свижданията в старческите домове също са разрешени.

Засега за четири седмици, според развитието на ситуацията мерките могат да бъдат променени след 15 дни, каза Макрон. Той обеща увеличаване на капацитета на интензивните отделения до 10000 легла.

Според президента мерките са в защита на най-уязвимите пред вируса, както и на здравните работници и икономиката. В противен случай ще се стигне до подбор на пациенти и срив на здравната система.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Пепа
    6 0
    10:45, 29 окт 2020
    Дърта некадърница! Какво направи прочутия Европейски Съюз...за близо 12 месеца пандемия!конгреси,,,конференциии...и ..комисиии? Оставка на всички политици!!!
Последни новини