Протест срещу противоепидемичните мерки в Чехия

Протестен митинг срещу противоепидемичните мерки в Чехия се състоя на централен площад в столицата Прага на фона на регистрирания рекорден брой новозаразени през последното денонощие, предаде ТАСС.

Демонстрантите, чийто брой бе ограничен до 100, настояваха за незабавното отменяне на извънредното положение в страната. Полицаи спираха желаещи да се присъединят към проявата, като някои от тях влизаха в словесни разпри със служителите на реда.

Ораторите на митинга, организиран в социалните мрежи, обвиниха управляващите в некомпетентност и изкуствено създаване на напрежение в обществото. Те твърдяха, че такъв режим на извънредно положение е имало само през 1942 г. по времето на нацистката окупация на Чехословакия.

Митингът се състоя в Деня на създаването на независима Чехословакия - чешкия национален празник. Заради коронавирусната епидемия тази година властите отмениха официалните чествания.

За изминалото денонощие в Чехия са били регистрирани 15 663 нови случаи на коронавирус - рекорден за страната ръст от началото на епидемията. В Чехия, с население около 10,7 милиона души, досега са установени 284 033 случая на коронавирус, от които 2547 са приключили със смърт. Понастоящем на лечение са подложени 170 043 човека. От тях в болница са 6191, 893 от които са в тежко състояние.

Експерти очакват броят на новозаразените да достигне своя пик в средата на следващия месец.

От 5 октомври в Чехия отново е в сила извънредно положение, каквото вече бе въведено в периода 12 март - 17 май. Сега режимът е предвиден до 3 ноември, но правителството възнамерява да го удължи с един месец. В страната са затворени училищата, ресторантите, баровете, клубовете, спортните и културните обекти, както и повечето магазини. Преустановена е работата в повечето ателиета за услуги и е забранена търговията на дребно в неделните дни. Има и полицейски час от 21 ч. до 5 ч. на следващия ден. Нарушителите на правилото за задължително носене на маска са заплашени от глоба до 10 хиляди крони (около 400 евро).

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Го
  Гочева
  2 0
  13:08, 29 окт 2020
  Браво на хората, които протестират! Тези мерки са си чист фашизъм. Дано и в България повече хора се осъзнаят и се навдигнат срещу Ковид диктатурата.

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
26 ное 2020
Последни новини