Президентът Макрон обяви нова карантина във Франция от петък поне до 1 декември

Френският президент Еманюел Макрон обяви днес, че в петък в страната отново ще бъде въведена карантина, в опит да бъде овладяна епидемията от новия коронавирус, която пак заплашва да излезе извън контрол. Мярката ще обхване цялата територия на Франция и ще бъде в сила поне до 1 декември, предадоха световните агенции.

Училищата този път ще останат отворени, но баровете и ресторантите ще бъдат затворени. Ще работят само търговските обекти, които продават стоки от първа необходимост. Ако епидемичната ситуация във Франция се подобри до две седмици, правителството ще разгледа възможността за отваряне на някои затворени магазини, обобщи президентът в телевизионно обръщение към нацията.

"Вирусът се разпространява със скорост, която дори най-песимистичните прогнози не очакваха. Подобно на всички наши съседи, ние сме потопени от внезапното ускорение на (разпространението на) вируса", каза френският президент.

Новата карантина означава, че хората във Франция ще имат право да излизат от дома си само за да купуват стоки от първа необходимост, да търсят медицинска помощ или да тренират по един час на ден.

Французите ще продължат да ходят на работа, ако работодателите им преценят, че няма възможност за дистанционно полагане на труд от вкъщи.

Първата карантина във Франция, която влезе в сила през март, ограничи разпространението на коронавируса, но той отново започна да се разпространява, след като тя бе вдигната на 11 май, отбелязва Ройтерс.

Вчера френските здравни власти съобщиха за 523 починали от Ковид-19 за последното денонощие - най-високият брой от април. Смъртните случаи във Франция са над 35 хиляди и страната е на седмо място в света в черната статистика.

Днес здравните власти съобщиха за 244 починали от Ковид-19 за изминалите 24 часа, съобщи Ройтерс. С това общият брой на смъртните случаи във Франция от причиняваното от новия коронавирус заболяване достигна 35 785.

През последното денонощие в страната са били потвърдени над 36 400 нови случая на коронавирус. Общият брой на регистрираните заразени във Франция вече е 1 235 132.

Броят на пациентите с Ковид-19 в реанимация във Франция днес надхвърли 3000 за първи път от началото на май, съобщи Франс прес.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  От началото на здравната криза и несигурния и заплашителен период, в който живеем, най-интригуващият въпрос е сравнението с 30-те хил. починали от Хонконгски грип във Франция през декември 1969 г., пренаселили болниците с тежки респираторни проблеми и минали напълно незабелязано. Разликата със сегашната огромна, единодушна, обезумяла реакция поражда въпроси. Тя показва голямата промяна във вярванията, препратките, императивите. През 1969 г. мнозина вярваха в светлото бъдеще на комунистите, социалистите и тем подобни. Имаше идеали, дори абсурдни или порочни. Останалото минаваше на заден план.

  Нашата епоха е различна: хигиенизмът напълно надделя.

  Единствената референция, която остава след фалита на идеологиите, е това, което съвременната философия нарича, с много вариации, голия живот. На практика правителствата не се занимават вече с нищо друго, освен да защитят биологичния живот и морала, който му служи. Така една епидемия става държавен въпрос, “война”, единствената, която е важно да се води и спечели, в ущърб на всичко останало.

  Най-поразителното в настоящия период е и това усещане за връщане назад: вярвахме, че предвиждаме всичко и знаем всичко - а пред тази пандемия установяваме дълбокото си невежество и незнанието на самите специалисти, които не спират да си противоречат.

  Чуждо ни е плашещото усещане да не държим бъдещето си в ръце: свикнали сме с нормите, контрола, протоколите, накратко със сигурността. Пред несигурното и тревожно бъдеще, трябва да развием нови способности: да се изправим пред непознат риск, осланяйки се на куража пред опасността, на моралната съвест, която взема решения в изключителна ситуация.

  Вече нямаме нужните мисловни, етични, духовни инструменти, за да реагираме на ситуацията. Виждаме колко сме крехки, отслабени от леснотата, удобството, вечния мир, престижа на благоприличието, обещанията за още по-големи улеснения и най-вече обещанията да се премахнат всички злини на човешката ситуация. Духовна крехкост: което е нормално, защото ни казаха, че религиите са отменени, че скоро повече няма да умираме и трябва да се занимаваме изключително с празничната страна на живота.

  Горките защитени хора, на които бе обещан Прекрасния нов свят, изпадат отново в света на съдбата,

  фаталността, смъртоносната болест, коятоги  застига на ъгъла на улицата. Жестокост. Нашият млад, чист, добре възпитан и добре изучил се президент няма ключ, за да разбере ситуация, толкова чужда на вечното му перфектно задоволство. Трагичното му е чуждо; не го е учил в училище. Той не знае, че опасността е страната на бъдещето и поради тази причина смелостта е за предпочитане пред сметките.

  Справянето с необичайната катастрофа започна с държавни лъжи.

  Нашите началници ни обясниха, че маските са ненужни и дори вредни, после, че тестовете са ненужни. Всички французи си спомнят ясно тези приказки и всички знаеха, че това е очевидна измама: обявяваха за ненужно това, с което не разполагат. От този момент изчезна всякакво доверие. Сега нашите управляващи могат надълго да се отричат от думите си, приканвайки да направим това или онова, ние ги гледаме с ирония и скептицизъм.

  А защо излъгаха? Защото в мозъка им на разглезени деца управляващият трябва да бъде всемогъщ, а ако не е, трябва да се преструва, че е - иначе се проваля. Те не разбраха, че лъжата ги убива по-сигурно, отколкото признатата безпомощност. Не го разбраха, защото са деца на епохата на всемогъществото, която вирусът е напът да събори.

  Болестта убива преди всичко много възрастни хора, вече носители на патологии: спират цялата младеж на една страна, която губи работата си, спира бизнеса си, за да спаси предците. Но за да спрат икономиката, натоварват бъдещето с огромни дългове, които ще плащат нашите деца и внуци.

  Трябва ли да спрем икономиката, защото нямаме достатъчно легла в реанимацията? Този аргумент беше приемлив само в началото на първата вълна. Да се надяваме, че оттогава са направили списък на всички провинциални, държавни и частни болници, чиито легла в реанимацията останаха празни през пролетта. Наистина ли управляващите не са научили нищо от първата вълна, не са създали през това време дори едно легло, не са постигнали никакъв напредък, освен покупката на десет хиляди респиратора, половината от които се оказа, че не работят при получаването?

  Нашите управляващи са се научили да администрират, т.е. да ръководят прогнози, сигурност, бюрокрация, контрол, числа. Те не са научени да управляват, т.е. да поемат риска, случайността, стръмния склон - всички неща, които не се преподават във висшите училища. Изправени пред това неочаквано бедствие, народите са изумени, а правителствата безсилни.

  Положението в старческите домове изразява в дълбочина господстващия хигиенизъм.

  Въведоха безумни протоколи за защита на възрастните хора от вируса, безумни, защото премахват съществуването (клетото съществуване, което остава, диханието), за да защитят живота. Тази стари хора, на които остава още малко да живеят, са свързани със съществуването най-вече чрез своите близки и така да се каже вливането на любов. Биологичният живот не ги интересува. А само присъствието на онези, които им напомнят със своята обич, че не са само изтощено тяло на ръба на пропастта.

  Правителствените, медицински, медийни инстанции ги лишиха от посещения и говор. Ето хиляди хора, често стогодишни, посещенията при които от шест месеца са сведени до минимум и надлежно преброени, принудени да се хранят сами и да стоят в стаята си по цял ден. Когато са в агония, на роднините е забранено да ги доближават. А когато са мъртви, е забранено да се бди над тях.

  И защо? За да да се съхрани биологичния живот, решение, което се взема от името на всички нас. Вероятно началниците на тези домове са обзети от панически страх, спомняйки са заразената кръв. Във всеки случай, правителството се възползва от това хигиенистко течение и непрекъснато го окуражава. Тук не става въпрос за претоварването на болниците, а за истинската причина: забранено ни е да поставим каквато и да е ценност или принцип пред голия живот. Трябва обаче да сме много болни, за да си представим, че стойността на голия живот може да засенчи причините да се живее.

   

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
26 ное 2020
Последни новини